El Servei de Convivència i d'Interculturalitat Horta-Guinardó presenta les seves línies de treball per al 2021

Dones, joves, espai públic, formació en interculturalitat són algunes de les línies que enguany es treballaran des del Servei.

..
16/03/2021 - 11:46 h - Ajuntament Sílvia Mir Benajiba

 – Escrit pel Servei de Convivència i d’Interculturalitat Horta-Guinardó –

El Servei de Convivència i d’Interculturalitat Horta-Guinardó de l’Ajuntament de Barcelona, és un Servei que pertany al Districte d’Horta-Guinardó. Ens alineem amb el model de referència tant del Pla de Ciutadania i de les Migracions 2017-2020 com del Programa Barcelona Interculturalitat. Adoptant i adaptant els principis, els valors i les línies de treball proposades en el territori. En aquest sentit, despleguem la nostra intervenció incorporant les diferents dimensions de la interculturalitat de forma transversal. Som un Servei que coordina i acompanya projectes i iniciatives que incideixen en el reconeixement de la diversitat i pluralitat cultural, religiosa i poblacional que conviu als onze barris d’Horta-Guinardó i alhora presenta propostes adients segons les demandes rebudes, o si es detecten necessitats relacionades amb la gestió de la diversitat o la convivència als barris.

2020 any de reflexió i canvis, 2021 any de nou reptes. L’any 2020 ha estat un punt d’inflexió, va marcar un abans i un després en molts sentits i àmbits d’acció davant el context actual de crisi sanitària, social i econòmica donada per la pandèmia mundial de la Covid-19. Una de les seves conseqüències es reflecteix en l’augment de diverses manifestacions racistes així com de situacions de desigualtat. Aquestes situacions ens interpel·len i posen de manifest la necessitat de plans d’acció interculturals i antirumors adaptats a la conjuntura i planteja nous reptes per a la nostra tasca diària. A més, tot l’àmbit tecnològic juga un paper clau en el nostre fer del dia a dia que ens ha portat a plantejar un nou Pla de comunicació intercultural que incideix transversalment en tots els nostres projectes (nous i en curs). És així que, després d’un període de reflexió interna i diagnòstic de l’estat de la qüestió a nivell contextual, ens plantegem renovar i adequar certs projectes que van estar en marxa durant el 2020 (en més o menys mesura en funció de les restriccions per la pandèmia, del perfil dels públics, dels accessos tecnològics i de l’entorn), i poder generar noves propostes d’acció de cara a aquest 2021. Dit tot això, les línies estratègiques del nostre treball durant el 2020, i per a aquest any són:

Dones. Un dels primers projectes afectats per la pandèmia va ser el Troba’t, que és un espai de trobada i suport setmanal entre dones del districte que poden estar vivint o han viscut situacions difícils d’afrontar o de canvi important en la seva vida. Cada any, es desenvolupa una tasca de sororitat i col·lectivitat mitjançant l’experiència de les dones i de la dinamitzadora. Malauradament degut a la pandèmia vam haver de cancel·lar les últimes 3 trobades presencials, però amb la dinamitzadora es van fer contactes individuals per donar suport  durant el confinament, ja que fer la trobada setmanal de forma digital no els era possible. A partir d’aquesta experiència, donat l’actual context de pandèmia i de forma excepcional, enguany ens plantegem convertir el Troba’t en la creació de noves Campanyes de sensibilització feministes i d’igualtat de gènere des d’una perspectiva intercultural. És a dir, la intersecció entre gènere i diversitat cultural fa necessari promoure consciència respecte al lligam entre les lluites feministes i antiracistes. Com per exemple, les dones d’origen cultural divers poden patir doble discriminació i violències (de gènere i d’origen), i que cal visibilitzar aquestes realitats per prendre consciència i generar estratègies de resistència i transformació col·lectiva.

Joves. Pel que fa a projectes duts a terme amb joves, tots ells estan en procés de transformació i adaptació a aquesta nova etapa on això “digital” té una ingerència primordial. Per exemple, el Barribook va ser un projecte que va sorgir fa anys com una estratègia per a la trobada i el reconeixement mutu entre joves d’orígens diversos del territori que contribueix a la deconstrucció de prejudicis i estereotips sobre les seves realitats. L’objectiu és desenvolupar conjuntament una estratègia de comunicació intercultural basada en la lectura crítica de mitjans audiovisuals. Aquest projecte també es va veure truncat en la seva realització pel confinament i les últimes trobades, i la presentació del treball final fet pels joves es va realitzar de manera virtual i al Canal de Youtube. El repte actual consisteix a produir un nou espai de comunicació participativa amb els joves d’Horta-Guinardó mitjançant metodologies participatives i audiovisuals innovadores, utilitzant noves eines com xarxes socials, tik tok, podcast, etc. per la co-creació de relats audiovisuals interculturals i antirumors.

Un altre dels projectes és l’edició 2021 de Regalar(se) El Carmel adaptat a les noves tecnologies i les restriccions d’aforament vigents donades per la pandèmia. Aquest és un projecte dut a terme amb els i les joves de l’escola de persones adultes CFA d’El Carmel. A través de dinàmiques grupals es treballa sobre els usos de l’espai públic del barri, la convivència així com les persones que hi viuen, en fan ús i/o hi treballen. A totes les fases del projecte es treballa de manera transversal la diversitat cultural i de gènere per dissenyar al final una intervenció artística i comunitària a la plaça Pastrana del barri.

Espai públic. Una altra de les nostres línies d’incidència són els espais públics per treballar les necessitats que presenta cada barri, en concret fomentant relacions positives, de respecte i de comunicació entre persones, institucions i comunitats que hi cohabiten. Entre elles, participem en les Taules de treball de convivència veïnals a la plaça Pastrana (El Carmel), a la plaça Bacardí (Horta), i a la plaça Raimon Casellas (Can Baró) on participen diferents agents veïnals. Aquestes també es van veure afectades per les restriccions donades per la pandèmia i, lamentablement, van quedar suspeses. Enguany, i de manera temporal, segons les necessitats i demandes comunitàries, per exemple, des del grup motor veïnal de la plaça Raimón Casellas es va decidir reprendre-les mitjançant plataformes digitals. Que si bé en un principi no era l’ideal desitjat, és l’única manera que ens permet anar avançant i concretant certes accions comunitàries que es poden dur a terme en funció de les restriccions sanitàries acords als nostres temps actuals.

Clubs de lectura. Un altre exemple dels projectes actualment adaptats als formats de trobades en plataformes digitals són els Clubs de lectura impulsats conjuntament amb les diferents biblioteques del districte que han tingut i tenen molt bona acollida i presència online per part dels seus participants. Els Clubs són espais de tertúlia i debat entorn d’una lectura, en què un grup de persones es llegeix el mateix llibre i es reuneix un cop al mes per comentar la lectura. Portem a terme tres clubs de lectura diferents:

  • Literatura Diversa: la temàtica especialitzada i el contingut està focalitzat concretament en la diversitat cultural. La persona dinamitzadora varia a cada sessió i és especialitzada i/o coneixedora del context cultural que ha tractat el llibre.
  • Literatura Refugiada: la temàtica especialitzada i el contingut està focalitzat en el refugi i la situació de les persones refugiades. La dinamització està feta per un escriptor refugiat.
  • Còmics i Diversitat(s): el format literari d’aquest club és el còmic i l’eix temàtic transversal les diversitat(s), com ser diversitat sexual, cultural, funcional, generacional i de gènere. La dinamització d’aquest club estarà feta pels mateixos autors dels còmics.

Cicle diversitats de Cultes a Horta-Guinardó. Durant el primer trimestre de 2020 es va crear el primer Cicle de visites a diversos centres de Culte del Districte amb la finalitat de donar a conèixer i garantir el dret de la llibertat religiosa i de consciència, religioses o no, on conviure en plena igualtat i respecte, defensar la diversitat religiosa com una garantia dels drets humans i donar suport a les entitats religioses a l’hora de visibilitzar-se. Programat en col·laboració amb els centres cívics del Districte, durant el 2020 vam visitar el Centre Sufí Naqshbandi Haqqani, el Centre Budista Kagyu Samye Dzong , el Centre Zen Nalanda, l’Església Evangèlica La Bisbal i el Centre Cultural Islàmic del Carmel. El Cicle va tenir molt bona acollida tant per les comunitats religioses, pels veïns i veïnes que hi van participar, així com pels Centres Cívics. Però a causa del confinament, vam haver de cancel·lar les dues últimes visites que teníem programades. Actualment s’està duent a terme el segon cicle de visites amb totes les mesures sanitàries i d’aforament requerides.

Formació en interculturalitat a tècnics i tècniques de serveis i equipaments del territori. Durant les setmanes de confinament, complicades en molts nivells, també ens van obrir oportunitats per treballar en una proposta formativa, creada conjuntament amb el Programa Barcelona Interculturalitat, que tenia per objectiu formar en perspectiva intercultural als equips de professionals dels centres cívics d’Horta-Guinardó i aportar-los eines i metodologies per tal que el plantejament de les activitats dels equipaments vagin incorporant aquesta mirada dins de les seves programacions. La idea per a aquest any és poder continuar amb la segona part d’aquesta línia formativa i avançar cap a temes més de disseny i  programació, així com posar en pràctica tot allò après en l’àmbit teòric durant la formació.

Campanyes de sensibilització. Dins l’àrea de Comunicació digital intercultural durant el confinament vam desenvolupar accions de comunicació específiques des de Twitter i Facebook, com ara les recomanacions de sèries, pel·lícules, llibres i recursos digitals on la temàtica antirumors i antiracista formaven la base dels nostres fonaments. A més, en el marc del 16 novembre, Dia Internacional per a la Tolerància, des del Servei es va impulsar la campanya #TolerànciaésConcivència on el concepte tolerància va ser l’eix central i els temes que es van treballar conjuntament amb 11 entitats dels 11 barris del Districte van ser la tolerància i la interculturalitat, el racisme i la xenofòbia a les xarxes,  la dinamització veïnal, els processos migratoris, diversitats i exemples històrics de tolerància. L’acció comunicativa va començar el dia 6 de novembre i es va dur a terme durant els onze dies següents, cada dia dedicat a un barri del Districte i a una entitat. La campanya va concloure el dia 16 de novembre havent creat conjuntament una peça audiovisual.

Nou WEB – Nou Butlletí digital. Som conscients que la covid-19 ha accelerat la transformació digital de molts àmbits de les nostres vides. En aquest nou panorama dominat per la tecnologia, fem una aposta en aquest 2021 per enfortir la nostra línia de treball en l’àrea de comunicació digital renovant el nostre web a les dinàmiques digitals actuals i creant un nou butlletí trimestral amb l’objectiu d’establir-nos com un Servei i recurs de referència, vinculat i influent en l’àmbit de la interculturalitat i les diversitats, principalment al districte però també de tota la ciutat de Barcelona.

Reptes de renovació i canvis. Podem seguir explicant sobre les nostres motivacions, nous projectes, activitats i accions comunitàries, però hem volgut destacar aquestes a manera d’exemple de com el coronavirus no ens ha aturat, però sí ens ha condicionat. Ens fa renovar-nos i readaptar-nos a les circumstàncies actuals amb totes les mesures d’higiene i aforament necessàries per poder seguir treballant. Les diverses eines tecnològiques ens han ajudat a mantenir-nos a prop de les persones i a comunicar-nos, tot i les barreres físiques i la distància imposada per l’estat d’alarma l’any passat i ara les restriccions d’aforament i/o mobilitat. Això implica també, mitjançant debats i consensos, estar disposats a canvis constantment segons el context viscut. I com a part d’aquesta aposta per adaptar-nos als nous contextos i des de les nostres línies estratègiques de treball intercultural i antirumors, a partir d’aquest any comencem a dir-nos Servei d’Interculturalitat d’Horta-Guinardó.