Inici / Noticia / El sufisme, la dimensió espiritual de l’islam

El sufisme, la dimensió espiritual de l’islam

Islam. El 17 d'octubre la comunitat sufí senegalesa celebra el Magal

Què és el sufisme?

Segons els mateixos sufís, el sufisme (tasawwuf) representa la dimensió espiritual de l’islam. Tot i així no totes les comunitats musulmanes reconeixen aquesta pràctica. El que és innegable és que la història del sufisme es remunta a la mateixa època del profeta Mahoma i que, amb el pas del temps, ha evolucionat cap a una gran diversitat de formes. Segons les ensenyances documentades més antigues, el sufisme no nega ni rebutja la normativa religiosa comuna a tots els musulmans (xaria), sinó al contrari, la pren com a suport indispensable, hi aprofundeix i la completa, i així afavoreix una millor comprensió de la realitat divina i la realització de la tradició profètica.

La diversitat del sufisme afecta directament els diferents mètodes que, a partir del segle XII, es comencen a organitzar en “confraries o vies” (turuq) liderades per un mestre fundador i una cadena de transmissió específica. Un exemple d’aquesta pluralitat el trobem en la importància que les confraries confereixen a certes “ciències o arts tradicionals” com a instruments propis del seu mètode. Secundàries des d’un punt de vista estrictament religiós, no per això són sempre dispensables: com és el cas de la música, el cant, la dansa, el tir amb arc, la cal·ligrafia, l’astrologia, l’alquímia, etcètera.

A Barcelona

El sufisme s’estén arreu de la geografia de majoria musulmana. En el context de l’islam africà, és ben coneguda la confraria dels muridîn o Murîdiya, fundada al Senegal pel xeic Ahmadou Bamba (1853-1927) en un intent de renovar la pràctica de l’islam i resistir pacíficament a la colonització francesa. Una de les festivitats més importants d’aquesta confraria és el Magal o peregrinació a Tuba (aproximadament 150 quilòmetres a l’est de Dakar), que es celebra cada 18 del mes lunar de Safar i que enguany cau el 17 d’octubre. Aquesta festivitat commemora les ensenyances del mestre fundador considerant com a data clau el dia en què Ahmadou Bamba va ser deportat pels francesos al Gabon. Entre els ritus que es practiquen durant el Magal hi ha la llarga i ininterrompuda recitació de poemes (qasâ’id) pel fundador. A Barcelona la comunitat sufí senegalesa ja fa anys que celebra el Magal.

Coincidint amb la celebració del Magal, el dijous 17 d’octubre l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura ha organitzat l’activitat Mahabbat: retorn als afectes de l’ànima, a les 18.30 hores, a l’Espai Francesca Bonnemaison. L’actriu Marta Millà i el trio de músics Medievalia Camerata presentaran una proposta artística que permetrà al públic assistent apropar-se a l’islam sufí a través de la sensibilitat de la poesia i la música. Es referenciaran noms cèlebres de la lírica sufí, com ara Rūmī, Ibn al-’Arabī, Omar Khayyām i Hal·lāg, en un espectacle que aplegarà una simfonia de veus i sons. Després de l’espectacle, tindrà lloc una conversa entre el músic Pedro Burruezo i l’escriptor Dídac P. Lagarriga, en què es plantejaran els aspectes més interessants d’aquesta tradició mística, i es farà una crítica a la instrumentalització que de vegades se n’ha fet des d’Occident.

Comparteix aquest contingut