Inici / Noticia / En temps de la COVID19, fem xarxa i polititzem la interculturalitat

En temps de la COVID19, fem xarxa i polititzem la interculturalitat

El passat 7 de maig, el grup de formació de la XBCNA, va organitzar la trobada virtual “Respostes interculturals en temps de la COVID19”.

L'objectiu de la trobada va ser el de compartir experiències i reflexions al voltant de la situació de crisi actual que estem vivint com a societat i a nivell associatiu.

Rafa Crespo, del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAI) i del grup de formació, va ser l’encarregat de donar la benvinguda i de moderar la sessió on hi van participar quatre panelistes que formen part d’un grup de treball de la XBCNA:

Crespo va explicar que la idea de la trobada va sorgir de la necessitat de conèixer com està afectant la pandèmia a les entitats i quins recursos ha posat la Xarxa, quines respostes s’estan donant des de les entitats i cap a les entitats. També es va reflexionar sobre com la situació actual afecta a les dinàmiques interculturals i fent especial èmfasi en la fase de desconfinament que vindrà.

També es va veure com l’oportunitat per a promoure una reflexió sobre la pròpia Xarxa. Si estem en un moment de canvi global, la Xarxa també ha de canviar, però calia abordar la forma de fer-ho conjuntament.

Per fer-ho es va elaborar un qüestionari amb preguntes claus, que les entitats van respondre amb antelació, i durant la sessió es va fer una posada en comú de les inquietuds que havien posat les entitats sobre la taula. Aquest qüestionari va servir com a diagnòstic inicial per tal de portar el procés de reflexió molt més enllà. De les temàtiques més rellevants que van sorgir destaquem:

1. Quines dificultats esteu tenint com a entitat?

 • Les entitats de la Xarxa ja estàvem en situació precària a nivell material, la pandèmia ha fet més visible aquesta precarietat i l’està agreujant. De fet, no ens havíem recuperat totalment de l’anterior crisi del 2008. Es detecta: reducció d’activitats, de programes, projectes, formacions, dificultats de mantenir equips tècnics, espais- locals., etc.
 • Al mateix temps, ens hem adaptat a reconduir activitats a l’espai virtual, tot i que en limita les actuacions, com ara les denúncies, i per culpa de la bretxa digital, no s’arriba a tothom. Cal conciliació familiar, laboral, activista, etc.
 • Molts membres de la Xarxa estan fent suport a necessitats bàsiques: alimentació, assessorament, derivació o acompanyament, participant en les xarxes solidàries.
 • Cal reforçar reivindicacions estructurals com ara la regularització de totes les persones, equitat de drets, etc.
 • Per a moltes entitats es troba a faltar el contacte directe amb les persones, el fet de fer activitats al carrer, etc.

2. Quines respostes esteu donant a aquestes dificultats?

 • Les respostes han estat ràpides, perquè no hi havia més remei, això també vol dir que ja existia un mínim de preparació i de capacitació. Malgrat les dificultats, no ens hem aturat.
 • Adaptació a les TIC i a donar resposta al creixement de demandes, però el teletreball no és la panacea.
 • Certes dificultats de coordinació amb els serveis públics.

3. Heu rebut suport específic d’alguna entitat, institució o col·lectiu durant aquest període?

 • S’han ampliat contactes, però encara hi ha camí per recórrer en el treball entre membres de la xarxa i amb les institucions.

4. De quina manera creieu que la XBCNA pot ser útil a les vostres necessitats actuals?

 • Dimensió Interna: reforçant les relacions i el treball en comú entre els membres de la Xarxa
 • Dimensió Externa: fent suport a les reivindicacions davant institucions públiques i campanyes de denúncia.

5. Què ha implicat a nivell de reorientació de prioritats, enfocaments, temàtiques, pràctiques, destinataris, formes d’organització, etc.?

 • D’entrada prioritzar la pròpia supervivència de les entitats.
 • La complexitat de reorganitzar serveis i projectes, al mateix temps que es reorganitza l’entitat a nivell intern.

6. Quins reptes podem identificar amb l’objectiu de generar una agenda intercultural post confinament? 

 • Estan creixent i creixeran les desigualtats econòmiques que es fonamenten en desigualtats sociopolítiques. Precisament afecten greument a les persones migrades.
 • Risc que augmenti el racisme i l’extrema dreta.
 • Risc de disminució del suport econòmic i material de les administracions: subvencions, per exemple.
 • Els serveis públics també s’han d’adaptar i transformar.

El grup de formació es va comprometre a continuar aquest procés de memòria, reflexió i aprenentatge compartit amb accions concretes de continuïtat i incidència a través de:

 • L’elaboració d’un informe amb l’estat de la qüestió i necessitats de les entitats de la XBCNA en temps de la COVID19, tenint en compte: ​
    • ​Respostes al formulari sobre les dificultats i estratègies posades en marxa per les entitats de la XBCNA davant la crisi de la COVID19.
    • Relatoria amb idees sorgides fruit de les intervencions de les entitats panelistes a la sessió del 7 de maig, tenint en compte les reflexions, comentaris i preguntes de les persones que hi van participar.
 • ​Establir les coordinacions respectives amb els altres grups de treball de la XBCNA per tal de fer arribar les reflexions i necessitats de les entitats a altres espais institucionals i dins la mateixa xarxa.

En el marc de les intervencions del xat i dels comentaris, en Rafa va tancar la sessió plantejant que és necessari no perdre de vista que no podem parlar d’interculturalitat sense la lluita contra la islamofòbia, l’antigitanisme i altres tipus de racismes que s’estan reforçant en la situació actual, per això, “si haguéssim de trobar un titular que resumís la trobada seria el següent: hem de polititzar la interculturalitat ara més que mai”.

Comparteix aquest contingut