Inici / Noticia / Engega el cicle formatiu “Mirades crítiques” del grup de formació de la Xarxa BCN Antirumors

Engega el cicle formatiu “Mirades crítiques” del grup de formació de la Xarxa BCN Antirumors

El cicle neix de la necessitat de repensar les formes d’entendre i treballar des d’una perspectiva crítica a la interculturalitat.

Sorgit de la necessitat de repensar la interculturalitat a través de diverses propostes formatives, el grup de formació de la Xarxa BCN Antirumors inicia el cicle formatiu “Mirades crítiques”. Amb l’objectiu de revisar de forma crítica conceptes, enfocaments i metodologies que incideixen en les formes d’aplicar i d’entendre la interculturalitat, el cicle se centra en:

  • Revisar críticament i actualitzar continguts, metodologies i enfocaments de treball utilitzats fins ara en relació a les accions de promoció del model intercultural.
  • Respondre des de la innovació pedagògica i formativa al context o actualitat política, educativa i cultural de la ciutat.
  • Contribuir a la formació continuada del personal tècnic de les entitats de la XBCNA i agents antirumors.
  • Generar materials pedagògics i debats per a difondre a les xarxes socials.

Aquest cicle s’inicia amb la sessió “Eines metodològiques per treballar les memòries migrants al barri”, a càrrec d’Anyely Marín, investigadora militant i codinamitzadora de Critical Días, qui ens proposa, des d’una perspectiva intercultural, les següents reflexions i qüestions en relació als esforços per configurar una memòria històrica als barris: De quina manera les polítiques i iniciatives de promoció de la memòria local recullen i amplifiquen les experiències de les persones migrades? Com configurar nous imaginaris que nodreixin el teixit comunitari, la complicitat i els espais de lluita a partir de les experiències interculturals veïnals?

Històries familiars, experiències migrants, punts de vista determinats per posicions de classe social o pels efectes de la racialització estructural i dels discursos xenofòbs, componen un conjunt de relats que desborden les narratives locals i municipals cap a una memòria amplificada i transversal que urgeix per a repensar el nostre present.

El cicle comptarà, com a mínim, amb una sessió formativa per trimestre, en la qual es dedicarà el temps suficient per tal d’aprofundir en conceptes o temes emmarcats en els debats actuals al voltant de la interculturalitat crítica, el diàleg interreligiós, el racisme, l’homonacionalisme, les dissidències sexuals i la racialització, entre d’altres.

Les sessions formatives, encara que tinguin diverses propostes metodològiques i temàtiques, tindran l’objectiu de vincular els debats amb la pràctica dels agents antirumors i del personal tècnic de serveis i entitats que formen part de la XBCNA.

En cas que estigueu interessades a assistir a la primera sessió del cicle o si voleu formar part del grup de formació i proposar noves formacions dins del cicle, podeu enviar un correu electrònic a antirumors@bcn.cat.

 

 

Comparteix aquest contingut