Inici / Noticia / ENTREVISTA | Què és la teoria decolonial?, el professor Ramón Grosfoguel ho explica a través d’Itacat Ràdio

ENTREVISTA | Què és la teoria decolonial?, el professor Ramón Grosfoguel ho explica a través d’Itacat Ràdio

El sociòleg Ramón Grosfoguel explica la teoria decolonial i la seva articulació amb els moviments socials, a través d’Itacat Ràdio, projecte que rep el suport del grup de comunicació de la XBCNA.

El passat divendres 30 de maig, la periodista Omaira Beltrán va entrevistar, per a Itacat Ràdio, al sociòleg i activista porto-riqueny, pertanyent al Grup modernitat / colonialitat del Departament d’Estudis Ètnics de la Universitat de Califòrnia a Berkeley (Estats Units).

Per tal que els i les oients es familiaritzessin amb el concepte de la decolonialitat, el professor Ramon Grosfoguel, va començar introduint el terme, a través dels següents conceptes bàsics: la descolonització del poder, del coneixement, de la naturalesa i del ser.

I és que, amb paraules del sociòleg, el concepte de la decolonialitat parteix del moment en què “la modernització occidental es va imposar al món a través de la destrucció d’altres civilitzacions i la imposició d’aquesta civilització, per la força, a través de l’expansió colonial europea”. La decolonialitat també parla de com “aquest projecte civilitzatori ha estat destructiu tant de la vida humana, com de la no humana a escala planetària”.

El professor Grosfoguel va continuar explicant que, la teoria decolonial planteja “la descolonització de totes les jerarquies de dominació d’aquesta civilització i la re fundació, és a dir, la creació d’una nova civilització més justa i igualitària que se sobreposi al projecte civilitzatori en el que ens trobem”. També va remarcar que el colonialisme continua avui en dia, sota noves formes.

Una teoria que, en paraules de Grosfoguel, assenyala que vivim en un mite. El mite en que “les relacions colonials de dominació van desaparèixer amb la fi de les relacions colonials, perquè es reduïa la definició de colonialisme a la presència d’una administració colonial i s’assumia que una vegada acabada l’administració colonial, aquest sistema jurídic, polític, estatal desapareixia perquè ja estàvem fora de les relacions colonials de dominació”.

“I resulta que no, el món en el que vivim està fortament informat per aquesta història colonial”. I és que en paraules del sociòleg, encara ara, les relacions nord – sud estan molt vives i molt presents, la dominació i les explotacions del nord – sud global segueixen aquí i tenen una forta arrel en la historia colonial, perquè allà és on es forma la divisió internacional del treball de centre i perifèria que continua avui en dia, malgrat que les administracions colonials hagin desaparegut. “Per tant, les continuïtats de la historia colonial són més fortes que les discontinuïtats”.

Si voleu seguir aprofundint sobre la teoria decolonial, podeu escoltar l’entrevista sencera a través del canal de Youtube d’Itacat Ràdio.

Itacat Ràdio

Nascuda el setembre del 2010, Itacat és la primera agència de notícies i comunicació intercultural de Catalunya, impulsada per col·lectius de ciutadans catalans d’origen estranger.

Es tracta d’un projecte d’ITACAT. Agència de Comunicació Intercultural, realitzat gràcies al suport del grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Intercultural Llatins per Catalunya i el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN).

Comparteix aquest contingut