Inici / Noticia / Èxit de la quarta edició de la Nit de les Religions

Èxit de la quarta edició de la Nit de les Religions

Pluralitat religiosa. 3.500 persones han assistit i participat en l’edició d’enguany

El 14 i 15 de setembre del 2019 es va celebrar la quarta edició de la Nit de les Religions, una jornada d’activitats en la qual diverses tradicions religioses i conviccions de Barcelona obren les portes dels seus centres i conviden a participar-hi a totes les veïnes i tots els veïns de la ciutat. Acostar la ciutadania i mostrar la pluralitat religiosa tan rica a la ciutat són dos dels objectius que ja estan consolidats en aquesta trobada anual.

A través del diàleg interreligiós, interconviccional i intercultural, la Nit de les Religions posa en relleu que la pluralitat religiosa enriqueix i forma part de la identitat de Barcelona. La iniciativa, patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa”, ha estat organitzada per l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), amb el lideratge del seu grup de joves.

La jornada es va encetar amb l’acte inaugural a La Sala de l’Espai Francesca Bonnemaison, en el qual van intervenir Khalid Ghali, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona; Betty Sáez, responsable del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de l’Obra Social “la Caixa”; Montse Castellà, presidenta d’AUDIR, i Marcel·lí Joan, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Al llarg del dissabte 14 i del matí del diumenge 15 es van organitzar presentacions, visites guiades, concerts, espectacles teatrals i conferències, entre d’altres activitats. Tot plegat amb una participació important que supera amb escreix la de l’edició anterior.

Les xifres d’enguany mostren que el nivell de participació ha augmentat de manera exponencial; mentre que l’any passat es va comptabilitzar una assistència d’unes 2.900 persones, la participació d’aquesta edició ha estat de 3.500 persones aproximadament. Les novetats que s’hi han exposat i estrenat són diverses:

  • L’acte s’ha allargat fins al matí de diumenge per fer més àmplia i assequible l’assistència del públic.
  • El nombre de centres de culte ha estat de 54 (l’any 2018, de 40).
  • S’ha passat d’organitzar 42 activitats a organitzar-ne 52, nombre proporcional a l’augment de participació de les entitats i comunitats en aquesta edició.
  • Les conviccions participants van creixent, afegint-s’hi aquests anys l’Església anglicana i els ateus, i continuant amb la participació d’entitats de caire religiós o laiques.

Un dels canvis més substancials i que l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós destaca és la “gran diversitat de públic; és a dir, anteriorment el públic assistent era coneixedor de les tradicions religioses i les conviccions o ja venia amb un cert interès i predisposició. El que s’ha detectat en aquesta edició és que part de la ciutadania que ha visitat els centres de culte i ha participat en les activitats organitzades, era poc coneixedor o gens del tema religiós o conviccional i venia per certa curiositat”, comenta Sergio Arévalo, coordinador de la Nit de les Religions.

Aquesta normalització cada cop més evident de la pluralitat religiosa i el creixement de l’activitat també s’han manifestat en el fet que sortís publicat un article com a activitat cultural i de ciutat al Time Out Barcelona, a “Coses per fer”, sota el títol “Qüestió de fe”. La nit de les religions, punt de trobada de les creences de la ciutat.

També s’han potenciat i han tingut molt èxit les quatre rutes guiades organitzades per l’Espai Avinyó, Salam Shalom Barcelona, l’Associació d’Antropologies amb el Grup de Diàleg de Sants i Hostafrancs, i el Grup Interreligiós del Raval. Cal destacar la implicació cada cop més constant dels grups de diàleg interreligiós de Barcelona. Des de fa prop de quatre anys, l’Ajuntament de Barcelona i AUDIR duen a terme el programa de promoció de grups de diàleg interreligiós en diversos barris de la ciutat. El programa vol contribuir eficaçment a crear una ciutadania dialogal i dialogant, oberta i participativa, que vagi més enllà de la convivència i avanci cap a una societat cohesionada i coproductiva.

 “La Nit de les Religions és una iniciativa que mostra obertament la diversitat de religions i conviccions des del seu interior, promou la cultura de la pau i el diàleg entre religions i conviccions, i representa una oportunitat cultural magnífica per construir plegats una societat plural i cohesionada”, assegura el director de l’AUDIR, Francesc Torradeflot.

 

Comparteix aquest contingut