La Gran Batuda i el Porrajmos, la història silenciada del poble gitano

IMPORTANT: A causa de la situació generada pels brots de covid 19 i amb motiu de les mesures de contenció, s'ajornen les activitats programades.

..
16/07/2020 - 08:19 h - Memòria democràtica Ajuntament de Barcelona

El 30 de juliol se celebra el Dia de Lluita contra l’Antigitanisme, que recorda els 12.000 gitanos i gitanes empresonades durant la Gran Batuda Antigitana del 30 de juliol de 1749 per ordre del marquès de l’Ensenada, sota el mandat del rei Ferran VI.

Amb motiu d’aquesta commemoració, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano organitzen una sessió de projeccions i conferències amb persones expertes per abordar aquests fets i donar a conèixer la història silenciada del poble gitano.

La jornada se celebrarà el proper dijous 30 de juliol, a partir de les 18 hores, a la Sala Moragues d’El Born Centre de Cultura i Memòria.

A l’acte assistiran el vicepresident del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona i delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, i la vicepresidenta del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona i presidenta de l’Associació Intercultural Nakeramos, Maria Rubia.

Per assistir i participar en aquesta activitat gratuïta amb aforament limitat, cal fer inscripció prèvia enviant un correu a cmpgb@bcn.cat.

Programa

18 hores:
– Projecció de l’extracte “Raymond Gureme” (del documental “Samudaripen: el holocausto olvidado” (2016), de l’Associació Veus Gitanes, una entrevista al Tío Raymond, supervivent de l’Holocaust, que ha mort recentment.
– Benvinguda a càrrec de Daniel Granados, vicepresident del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona i delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, i de Maria Rubia, vicepresidenta del Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona i presidenta de l’Associació Intercultural Nakeramos.

18.20 hores:
– Projecció de “Vídeo-carta de Margarete Bamberger” (2020), de l’Associació Rromane Siklovne, una dramatització musical de la carta escrita per Margarete Bamberger des del camp de concentració d’Auschwitz.
– Conferència “Porrajmos i memòria” amb Miguel Ángel Vargas, historiador de l’art i director de teatre; Francisca Perona, presidenta de Rromane Glasura – Veus Gitanes, i Ricard Valentí, president de l’Associació Joves Gitanos de Gràcia. S’abordarà el grau d’impacte i repercussió que la Guerra Civil i el franquisme van tenir sobre el poble gitano, tot posant en relleu el gran buit d’informació que existeix d’aquest passat recent sobre i des del punt de vista del poble gitano.

19.05 hores:
– Projecció del documental “Baró Istardipè 30-7-1749”, narració sobre la Gran Batuda a través de les vivències d’una família que treballa el vímet. Presentació a càrrec del seu director i coguionista, Seo Cizmich, i del coguionista David Cortés, president de l’Associació Joventut, Igualtat i Progrés.
– Conferència “La Gran Redada”, amb Juan de Dios Ramírez-Heredia, advocat i periodista, que recordarà uns fets que continuen sent actualment un episodi poc conegut, malgrat la seva gravetat.

19.45 hores:
– Cloenda

Mesures i recomanacions de seguretat per la covid-19

– És obligatori l’ús de mascareta.
– Renteu-vos les mans amb gel desinfectant a l’entrada del centre.
– Cal mantenir la distància de 2 metres per entrar i sortir i per accedir als lavabos.
– L’accés i el desallotjament dels espais s’ha de fer de manera esglaonada i sota control del personal d’acomodació per garantir la distància de seguretat.
– L’aforament i la disposició dels seients compleixen les distàncies de seguretat requerides.
– Feu cas de la informació i recomanacions del personal d’atenció al públic.