La Xarxa BCN Antirumors on-line: què ha passat el 2020?

Tot i això, els grups de treball han mantingut la seva activitat, això sí, on-line.

..
16/12/2020 - 17:27 h - Ajuntament Sílvia Mir Benajiba

Grup de comunicació

El grup de comunicació va començar l’any amb el llançament de la campanya El racisme al món artístic, amb la col·laboració del col·lectiu d’asiàticdescendents Catàrsia, per mostrar com els imaginaris racistes sobre la diversitat cultural afecten l’accés i les formes de representació de les persones i col·lectius racialitzats en diversos àmbits, en aquest cas, el del món artístic. I l’ha tancat amb la Poetry Jam “Dissidències”, aquesta vegada en col·laboració amb el Centre LGTBI, dins del cicle Interculturalitat LGTBI. Diàlegs per a una memòria plural. I al 2021 el grup de comunicació inicia el curs de periodisme i comunicació intercultural #ComuniCanvi IV: racismes mediàtics post-covid. Properament més informació.

Grup de dinamització territorial

El grup de dinamització territorial ha dut a terme el  Cicle de Criteris de Territorialització de la Interculturalitat, per tal de desenvolupar de forma conjunta i a partir dels projectes de les pròpies entitats membres del grup, criteris i metodologies per transversalitzar la proposta intercultural als projectes de territori. Així, han fet una posada en comú -acompanyades d’una persona experta-, d’aquells projectes que es consideren que han sortit bé, els que no, i els que hi ha resistències, per tal d’elaborar, de forma conjunta, una sèrie de criteris interculturals que, lluny de buscar solucions que es puguin exportar a diferents contextos o amb tendències universalitzadores, apuntin a les preguntes a fer-se per tal de fer millors diagnòstics i aprofundir en certs aspectes de la interculturalitat.

Durant el cicle s’han treballat aspectes com l’amplificació de les veus, l’autorepresentació, el plurilingüisme i la contemporaneïtat.

Aquest cicle ha servit com un espai de trobada valuós, de teixir xarxa entre plans comunitaris, entitats i serveis de la ciutat, decidides a treballar la interculturalitat des dels seus contextos locals i situats. De cara al 2021 sistematitzarem el procés i pensarem com replicar-lo a altres grups i espais de treball.

Grup de formació

El grup de formació també ha continuat amb les activitats del cicle formatiu Mirades crítiques per repensar la interculturalitat, amb dues activitats: un taller sobre (De)construcció d’imaginaris racistes a través de la imatge, amb el col·lectiu de cineastes afrodiaspòriques New Voices New Futures, i una sessió presencial de recull de tot el cicle que va tenir lloc en el marc de la Biennal de Pensament.

D’altra banda, per estar atentes a les conseqüències de la pandèmia sobre les entitats i la Xarxa, i davant la necessitat de donar resposta a les crisis plantejades des d’una mirada intercultural, el grup de formació va organitzar també la trobada Respostes interculturals en temps de la COVID, en la que es van compartir experiències i reflexions al voltant de la situació de crisi actual que estem vivint com a societat i a nivell associatiu. A partir de la trobada i de les enquestes que les entitats havien respost prèviament, i de les reflexions que van sortir aquell dia, s’han fet diverses propostes d’acció als diversos grups de treball de la Xarxa i al propi Ajuntament.

Comissió d’Estratègia

Per la seva banda, la comissió d’estratègia ha iniciat la reflexió de cara a l’elaboració del nou Pla d’Acció de la Xarxa BCN Antirumors, que tindrà lloc durant el 2021.

Tot i les dificultats per trobar-se en temps de pandèmia, la Xarxa ha tancat l’any amb una trobada plenària dels grups de treball, que va tenir lloc el 15 de desembre, i en la que hi van participar més d’una vintena d’entitats. Es va poder compartir la feina que els grups han fet durant l’any i s’ha iniciat la reflexió entorn dels reptes i les prioritats de la XBCNA per al futur, amb l’horitzó del 10è aniversari de la Xarxa i del nou Pla d’Acció, que es desenvoluparan durant el 2021.

La trobada que va ser dinamitzada pel col·lectiu Transdoctores, aportant eines per generar debat i grups petits de treball, va comptar amb la presència del Comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós, Khalid Ghali, i de Núria Serra, Cap del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós. La trobada  va mostrar l’expertesa, la dilatada trajectòria i la motivació de les entitats membres de la Xarxa en el seu desig de poder tenir més espais de reflexió, participació i de treball conjunt.