Inici / Noticia / La XBCNA celebra la seva plenària anual a l’Ateneu del Raval

La XBCNA celebra la seva plenària anual a l’Ateneu del Raval

Com cada any, entitats i persones a títol individual que formen part de la XBCNA es reuneixen per donar la benvinguda a les noves entitats, conèixer les iniciatives actuals de cada grup de treball.

En aquesta ocasió, també s’ha volgut portar a la plenària, el debat entorn al discurs i als principis actuals i futurs de la XBCNA.

La Plenària 2019, organitzada per les entitats que formen part de la Comissió d’Estratègia de la Xarxa BCN Antirumors (XBCNA), va començar amb un agraïment a l’equip de l’Ateneu del Raval per acollir, no només la plenària, sinó per ser un projecte i un espai comunitari referent de les diverses comunitats veïnals al cor del Raval.

Seguidament, es va donar la benvinguda a les noves entitats membres de la XBCNA. Des de setembre de 2018 fins a l’abril de 2019 hi han hagut un total de 40 noves adhesions. Entre aquestes noves incorporacions hi ha entitats que treballen en l’àmbit comunitari i veïnal; en l’àmbit comunicatiu, educatiu, artístic i cultural; en l’àmbit esportiu; en l’àmbit del voluntariat i els drets humans/socials; entitats que treballem amb el poble gitano, amb joventut, i alguns serveis de l’Ajuntament de Barcelona. Tot això no només reflecteix el dinamisme i el creixement de la XBCNA sinó que a més, evidencia la diversitat de la seva composició.

A continuació, es van presentar les accions actuals i futures de la XBCNA per part de cada grup de treball, dins d’aquestes destaquen: la infografia de participació diversa de la Comissió d’Estratègia; el cicle ‘Mirades crítiques’ del Grup de formació; els projectes Radio Itacat, ‘Connexió Intercultural‘ i Diverscat del Grup de comunicació; l’elaboració de materials producte de la jornada d’intercanvi d’experiències del Grup d’acció als territoris, el ‘Fem un te‘ i el protocol ‘kit de materials’ per part del Grup de dinamització.

En la segona part de la plenària es van compartir i traslladar el procés i algunes reflexions en relació al debat que s’ha anat generant dins dels diferents grups de treball i que té com a nucli central la visibilització dels principis antiracistes i feministes en el marc d’actuació de la XBCNA. A punt de fer 10 anys de vida s’obren debats interns importants sobre la seva acció, el seu funcionament i el seu impacte; reflexions que inclouen el com incorporar aquests principis. El debat va deixar oberta la porta a moltes preguntes tenint en compte el context polític i social actual i quines transformacions són necessàries a la XBCNA per tal de consolidar, aprofundir i ampliar la seva tasca des d’una perspectiva intercultural crítica.

Aquest és un debat que s’ha volgut portar a la plenària a fi de crear un marc més ampli i participatiu per tal de prendre decisions entre les entitats i persones conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona com a membres d’aquesta xarxa i trobar la fórmula i el full de ruta a seguir per tal d’establir els principis bàsics de la XBCNA.

 

 

Comparteix aquest contingut