L’OAR col·labora amb la 18a Mostra de Cinema Espiritual amb la pel·lícula ‘Una pastisseria a Tòquio’. L'edició d'enguany vol visibilitzar a les dones

La 18a Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, organitzada per la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, se celebrarà del 15 al 30 de novembre. Comptarà amb cartell de 84 pel·lícules que es podran veure presencialment i en línia. En total, hi ha programades 88 projeccions presencials, en una cinquantena de sales repartides en 23 municipis d’arreu de Catalunya. L’OAR hi col·labora amb la pel·lícula Una pastisseria a Tòquio, de la directora nipona Naomi Kawase. La projecció és gratuïta i tindrà lloc el 30 de novembre a les 18.00 hores a la Sala Maria Aurèlia Capmany del Centre Cívic Pati Llimona. Aquesta és la cinquena participació de l’OAR a la Mostra, que va començar el 2017. CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA.

..
12/11/2021 - 11:16 h

A més a més, en aquesta edició de la Mostra es vol fer visible el paper de les dones en el marc de les diferents tradicions religioses amb projeccions de pel·lícules en format presencial i en format virtual.

COL·LABORACIÓ AMB L’OAR: Projecció d’Una pastisseria a Tòquio, de Naomi Kawase

El dimarts 30 de novembre (18.00 h) al Centre Cívic Pati Llimona tindrà lloc la projecció de la pel·lícula Una pastisseria a Tòquio (en japonès amb subtítols en castellà), de Naomi Kawase. L’activitat és presencial i hi haurà un col·loqui posterior, com cada any, que anirà a càrrec de Marc Oliveras, arabista, islamòleg, professor de semítiques a la Universitat de Barcelona i tècnic especialitzat en religions orientals a l’Ajuntament de Barcelona.

SINOPSI: Sentaro té una petita pastisseria a Tòquio on serveix dorayakis (pastissets farcits d’una salsa anomenada “an”). Quan una simpàtica anciana, Tokue, s’ofereix a ajudar-lo, ell hi accedeix de mala gana, però ella li demostra que té un do especial per fer “an”. Gràcies a la recepta secreta, el petit negoci comença a prosperar. Amb el pas del temps, Sentaro i la dona gran obriran els seus cors per confiar-se les velles ferides.

Kawase utilitza l’estètica d’Una pastisseria a Tòquio per fer retrats humans d’una intimitat colpidora. Els seus primers plans comuniquen la poderosa presència d’uns personatges que amb prou feines parlen, desbordats per l’eloqüència dels seus gestos, mirades i actituds. Es tracta d’un relat poètic sobre la tolerància, la tendresa i la possibilitat de trobar la família en llocs inadvertits. Però també és una pel·lícula sobre la por d’allò que no es coneix, i com la societat ha creat murs davant d’allò que es desconeix. En definitiva, una lliçó pràctica sobre la veneració de la saviesa i dels valors humans amb la dolça excusa d’una immersió a… una pastisseria a Tòquio.

Cal fer la INSCRIPCIÓ PRÈVIA (L’AFORAMENT ÉS LIMITAT) AQUÍ.

18a MOSTRA DE CINEMA ESPIRITUAL:

La mostra compta amb la col·laboració d’una seixantena d’organismes i entitats per fer realitat aquest projecte, entre les quals hi ha la Fundació la Caixa, la Filmoteca de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Basílica de la Sagrada Família, els cinemes Verdi i diversos ajuntaments, universitats i entitats culturals, cíviques i religioses.

Algunes de les obres que s’hi projectaran són El jove Ahmed, dels germans Dardenne, una pel·lícula que aborda el tema del radicalisme religiós i que obre portes al diàleg; El pa de la guerra, de Nora Twomey, que denuncia la barbàrie a què són sotmeses les nenes afganeses, i The Farewell, de Lulu Wang, sobre el dol i les diferents maneres que té l’ésser humà de fer-hi front.

La Mostra arriba un any més als centres penitenciaris de Catalunya i als centres educatius de justícia juvenil, en el marc de les activitats per a la reinserció de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia. Aquest any s’hi projectaran, respectivament, els films Especials, dels directors guardonats l’any passat amb el Premi de Cinema Espiritual, Eric Toledano i Olivier Nakache, i Déu meu, però què t’hem fet… ara?, del francès Philippe de Chauveron.

OFERTA EN LÍNIA:

L’edició d’enguany de la Mostra, que està adherida a Catalunya Film Festivals, reprèn la versió virtual iniciada l’edició anterior a causa de la pandèmia. Les plataformes on es podrà veure la Mostra des de casa són la Sala Virtual Verdi i FilminCAT.

LES DONES, PROTAGONISTES DEL CINEMA ESPIRITUAL:

En aquesta edició de la Mostra es vol fer visible el paper de les dones en el marc de les diferents tradicions religioses. Per això, s’hi han inclòs films en què els personatges principals són dones, com ara El pa de la guerra, que té com a protagonista una nena afganesa que viu a Kabul sota el règim talibà i que tracta dels drets de les dones i del dret a l’educació; The Farewell, en què la protagonista és una dona gran que pateix un càncer terminal, versa sobre el dol i les diferents maneres que té l’ésser humà de fer-hi front; Fortuna explica el periple d’una nena etíop que arriba com a refugiada a una comunitat de monjos després de creuar la Mediterrània en una pastera i és un apropament espiritual al drama de la immigració; Una pastisseria a Tòquio, que explica la història de la Tokue, una anciana amb les mans deformades a causa de la lepra, que s’ofereix a ajudar un pastisser: una mirada zen sobre el valor de les persones.

Pel que fa al format virtual, al canal sobre cinema espiritual de la plataforma FilminCAT es programaran pel·lícules que giren a l’entorn de personatges femenins en un context marcat per alguna de les diferents tradicions religioses. Aquest apartat es titula “Dones i religions. La fe conjugada en femení” i inclou els films següents: Mimoses, Thelma, Les innocents, Fatima, Ida, Mustang, Hannah Arendt i Les invisibles.

RETROSPECTIVA DE SATYAJIT RAY:

A la Filmoteca de Catalunya, amb la col·laboració de la Casa Àsia, es programa una retrospectiva sobre el cineasta indi Satyajit Ray, en el centenari del seu naixement (Calcuta, 1921-1992). Ray es considera un dels cineastes més importants del segle XX. La seva sensibilitat el va portar a indagar en la complexitat de les relacions humanes, sense defugir aspectes problemàtics de caràcter religiós, social i polític de l’Índia contemporània.

CICLE “ECOLOGIA I ESPIRITUALITAT”:

La Mostra programa el cicle “Ecologia i espiritualitat”, amb la col·laboració de Justícia i Pau, en què es projecten dos documentals que conviden a la reflexió sobre el model de planeta: La sal de la Terra, de Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado, una reflexió sobre les desigualtats i els interrogants de la raça humana, i Els espigoladors i l’espigoladora, d’Agnès Varda, que convida a reflexionar sobre la societat de consum.

EL 4t PREMI DE CINEMA ESPIRITUAL:

El 23 de novembre, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, lliurarà el 4t Premi de Cinema Espiritual a la guanyadora d’enguany, Judith Colell, directora de cinema, guionista, productora i actual presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.

Colell rep el premi per la seva trajectòria com a autora de nou llargmetratges, entre els quals destaquen 15 horas (2020), guanyador del premi Signis a la millor pel·lícula en el reconegut Festival Internacional de Málaga 2021; Elisa K; Dones, i 53 dies d’hivern. La seva sensibilitat humanista es manifesta en la manera com reflecteix la fortalesa de les dones enfrontades a proves molt dures (l’abús sexual, el maltractament, la manipulació o la solitud). Igualment, destaca en el tractament de la vulnerabilitat humana, sobretot dels infants, els ancians o les persones empobrides.

Aquest guardó, instaurat el 2018, reconeix un director o directora de cinema que s’hagi distingit, a través de les seves produccions, pel compromís amb una societat més justa i per la contribució a la pau i el diàleg interreligiós.

L’ESPAI EDUCATIU DE LA MOSTRA:

Enguany s’estrena l’Espai Educatiu, una proposta pedagògica que posa a disposició del professorat i els educadors guies didàctiques de diferents pel·lícules per poder treballar, per mitjà del cinema, diverses temàtiques curriculars des de la perspectiva de l’espiritualitat, el diàleg entre les religions i la cohesió social. Està adreçat al professorat i l’alumnat de 4t a 6è de primària, ESO i batxillerat. Aquest Espai forma part d’Acció Cinema, un projecte impulsat per Catalunya Film Festivals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Departament de Cultura, i és una aposta decidida del Departament de Justícia per fomentar l’ús del cinema com a eina pedagògica per promoure la reflexió, l’acció i la transformació entre el jovent.

Les guies dels films es poden descarregar aquí.

“ENIGMÀRIUS, LA PARAULA S’AGRADA”:

Un any més tindrà lloc el concurs La Paraula S’agrada, en dos centres de secundària de Barcelona: l’escola Jesuïtes Casp i l’IES Flos i Calcat. El concurs està conduït per l’enigmista i escriptor Màrius Serra, que proposa enigmes lingüístics sobre el vocabulari de les religions.

Més informació de la Mostra AQUÍ

Consulteu tota la programació de la Mostra AQUÍ

Podeu seguir tota l’actualitat de la Mostra a les xarxes socials a @cinemaspiricat.