Inici / Noticia / Pluralisme mèdic a la ciutat: promovent la interacció entre diferents sistemes de salut

Pluralisme mèdic a la ciutat: promovent la interacció entre diferents sistemes de salut

El passat 29 de març el Casal de Barri Folch i Torres va acollir la sessió “Perspectiva de la salut i la medicina integrativa des de la tradició religiosa Bassa de Camerun”

Una trentena de professionals dels àmbits de la salut i la interculturalitat van assistir a la sessió organitzada pel Programa BCN Interculturalitat en col·laboració amb el Centre d’Estudis Africans i Interculturals.

L’objectiu de la sessió era apropar als i les professionals altres models mèdics i donar-los eines per treballar en una societat tan diversa com la de Barcelona: aprofundir en altres models de prevenció i curació; reflexionar sobre les possibilitats d’integració de la medicina tradicional i la medicina científica i entendre millor les necessitats i l’entorn dels pacients a qui tracten.

Albert Farré, historiador, antropòleg i coordinador de la secció d’Estudis Africans del CEAI va iniciar la sessió amb una presentació general del pluralisme mèdic al continent africà. A continuació, el Dr. Mbombog Badjang, farmacèutic i líder polític i religiós del poble Bassa de Camerun, va fer una introducció al culte mbog i a la figura del Mbombog. Va aproximar-nos a una visió de la salut que contempla altres dimensions -el cos, l’entorn de la persona i la dimensió no directa, posant com a exemple els ancestres bons i dolents- en contraposició a la visió més unidimensional que es promou a les societats occidentals.

També va parlar de la inseparabilitat de les parts del cos a l’hora de determinar el tractament i de l’impacte que la malaltia té al grup més enllà de la persona afectada. Finalment, va presentar la seva aproximació a la medicina integrativa parlant d’alguns casos pràctics en què s’havien combinat la medicina tradicional i la medicina científica a Camerun.

Comparteix aquest contingut