Presentem les últimes activitats sol·licitades a través del catàleg!

Canviem el marc! a l’Escola Cedesca
09/03/2023 - 09:14 h

A través de la dansa, la fotografia, la creació artística, el rap o la formació, el Catàleg és un recurs per acompanyar els processos i el treball al voltant de la interculturalitat d’entitats, escoles i altres col·lectius en els diferents territoris i barris de la ciutat.  

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats de les quals us fem extensiva una mostra de les fotos i valoracions destacades:

Desconstruint representacions i imaginaris discriminatoris

L’activitat dinamitzada per SOS Racisme, es va realitzar a dos grups de l’institut Lluís Vives el 23 de febrer i a un grup de l’Institut Bosc de Montjuïc el 24 de febrer.

Amb aquest taller formatiu, l’entitat dinamitzadora ajuda a generar una correlació de les relacions discriminatòries que es generen avui en dia, així com el context polític i històric en les que es fonamenten. L’activitat es divideix en dues sessions: durant la primera sessió, s’explica el marc teòric i, durant la segona, es treballa des d’una visió més pràctica, on a través de l’anàlisi de diferents materials l’alumnat és capaç de desconstruir idees preconcebudes i prendre una posició crítica davant aquest tipus de discriminacions.

Canviem el marc!

El 17 de febrer, SOS Racisme va dur a terme l’activitat Canviem el marc! a un grup de 17 alumnes del segon curs del cicle formatiu d’Integració Social de l’Escola Cedesca. L’escola va sol·licitar l’activitat per tractar el racisme amb el seu alumnat d’una forma més dinàmica i diferent.

L’objectiu d’aquesta activitat és reflexionar sobre com parlem, per reconèixer els elements estructurals de racisme que “reconstruïm”, legitimem i normalitzem. Aquesta reflexió es fa mitjançant l’anàlisi de les característiques que tenen les narratives opressives (racistes) a través de vídeos i casos d’estudi seleccionats a partir de fets i situacions d’actualitat. Durant el taller es proposen algunes pautes per a construir narratives transformadores dels “marcs” mitjançant exemples i experiències concretes.

L’entitat sol·licitant ha valorat que l’activitat ha estat de molta utilitat perquè fa reflexionar sobre diferents aspectes que afecten la nostra societat.

Els i les participants han valorat què és una activitat que permet plantejar-se qüestions socialment normalitzades. Els ha permès participar i plantejar inquietuds en un espai segur. Els i les joves consideren que “hi ha molta gent desinformada al respecte i és un tema latent a la vida de tothom i fa falta molta sensibilització.”

Ruta de la memòria Gitana i la Rumba Catalana a l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona

Aquesta activitat s’ha dut a terme el 22 de febrer, amb un grup de 15 estudiants d’Integració Social de la cooperativa Tata Inti. S’ha emmarcat dins l’assignatura d’habilitats socials on treballen la comunicació inclusiva, les etiquetes i els prejudicis per tal de generar una reflexió vers la importància del respecte a la diversitat.

L’Associació Carabutsí, entitat dinamitzadora, a través d’aquesta activitat, busca preservar, investigar i divulgar la memòria i la cultura gitana i posar en valor un patrimoni simbòlic i material, que forma part de la memòria històrica del Raval i de la ciutat de Barcelona.

L’entitat dinamitzadora ha valorat que el grup ha estat participatiu i sentia interès per tot el que s’estava explicant.

Els i les participants han valorat que és important fer aquest tipus d’activitats que tracten l’antigitanisme, donat el racisme sistèmic que existeix sobre el poble gitano.

Teatre d’ombres gitanes “L’arribada del Poble Gitano a Barcelona”

L’Associació Carabutsí ha realitzat el dia 8 de març aquesta activitat a l’Escola dominical Undebel, per a dos grups d’infants de cicle superior. Des de l’escola es pretén adquirir més coneixement sobre el poble gitano i acabar amb l’antigitanisme.

L’objectiu de l’activitat és la lluita contra l’antigitanisme estructural i poder canviar la mirada que es té del poble gitano, des d’una perspectiva de gènere i a través d’una funció de llums i ombres que mostra la història de l’arribada del poble gitano a la ciutat mitjançant la màgia de la paraula, la imatge i la música.

Els i les participants valoren que l’activitat va ser molt interessant i inclusiva i que ajuda a conèixer la història del poble gitano i els seus orígens.

Fogons Antirumors

El 22 de febrer, la Fundació Mescladís va realitzar aquesta activitat amb la Fundació Friends a un grup de 16 joves del programa de transició a la vida adulta amb Trastorn de l’espectre autista.

Amb aquesta activitat es pretén treballar el respecte i el reconeixement de la diversitat a través de la cuina. La tallerista és una persona migrada, i va dur a terme una introducció als aspectes clau del país o regió d’on prové, i la història que envolta els plats que es van preparar. Com sempre, van acabar la sessió amb la degustació dels plats preparats.

Més informació:

Us recordem que les activitats del catàleg estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona de manera gratuïta.  

Per trobar l’activitat que més s’escau a les teves necessitats hem elaborat uns filtres de cerca per públic destinatari, temàtica i tipologia d’activitat que t’ajudaran a trobar el que estàs buscant. Dona una ullada al catàleg i demana una activitat!  

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial, sempre que es puguin respectar del tot les mesures de seguretat. Si teniu dubtes, escriviu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-vos i ajudar-vos a fer l’activitat!