Presentem les últimes activitats sol·licitades a través del catàleg!

Titelles de diversos colors
16/05/2023 - 16:43 h

A través de la dansa, la fotografia, la creació artística, el rap o la formació, el Catàleg és un recurs per acompanyar els processos i el treball al voltant de la interculturalitat d’entitats, escoles i altres col·lectius en els diferents territoris i barris de la ciutat.

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats de les quals us fem extensiva una mostra de les fotos i valoracions destacades:

Mira qui parla – Titelles del món

El 8 i 9 de maig es va portar aquesta activitat a l’Escola Pau i Vila, on van participar 50 nens i nenes de 1r i 2n de Primària.

L’activitat, dinamitzada per Maisa Perk de l’Associació Hibiscus, pretén tractar la poca representativitat de les persones racialitzades i la manera en què són representades. Ho fan a través de generar, amb els infants, un taller de creació de titelles que aposti per una representativitat real del nostre entorn.

Canviem el marc!

El 9 de maig SOS Racisme va dur a terme aquesta activitat al CFA de Bon Pastor amb 30 alumnes d’entre 16 i 30 anys del GES d’una escola d’adults, i l’11 de maig a la Universitat de Barcelona, dirigit a estudiants del Grau de Treball Social.

Durant aquest taller es van oferir eines per comprendre els marcs mentals opressius que les nostres paraules evoquen, i a fer una anàlisi crítica de narratives opressives i discriminatòries. Es va reflexionar sobre com funcionen aquests mecanismes, i es van analitzar les característiques que tenen les narratives opressives (racistes) a través de vídeos i casos d’estudi seleccionats a partir de fets i situacions d’actualitat. Durant el taller es van proposar algunes pautes per a construir narratives transformadores dels «marcs» mitjançant exemples i experiències concretes.

A més a més, després del taller, es va fer una presentació de l’Estratègia Barcelona Antirumors i de la XBCNA, animant a l’alumnat a formar-hi part.

Taller teatre fòrum

Els dies 9 i 16 de maig es va portar a terme aquest taller de la Kelly Lua, a l’Associació Carmel Amunt. La van realitzar un grup intergeneracional de 15 infants d’entre 9 i 10 anys amb referència educativa i un grup de 10 persones grans que fan teatre habitualment. L’objectiu de l’activitat és el fet de desconstruir imaginaris i etiquetes que discriminen a les persones pel seu origen i per posar fi als discursos racistes.

Aquest taller treballa a través del teatre de l’oprimit i es fa des d’un punt de vista decolonial, antiracista i afro feminista. Els i les participants treballen la confiança amb dinàmiques que ajuden a detectar la manera d’expressar-se i les inquietuds del grup, per més tard poder crear petites escenes i la reflexió entorn d’aquestes.

Ruta de la memòria Gitana i la Rumba Catalana a l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona

El Casal del barri del Raval va poder gaudir d’aquesta activitat el passat 12 de maig, dirigit a 15 persones amb l’objectiu de treballar la interculturalitat i la lluita contra el racisme.

L’activitat dinamitzada per Carabutsí, consisteix en una visita a un petit lloc emblemàtic, genuí i mític, carregat d’objectes i d’història, i el visionat d’un arxiu fotogràfic elaborat per les dones gitanes del barri del Portal, on es poden conèixer, de primera mà, i amb la veu dels membres de la comunitat gitana. L’objectiu és preservar, investigar i divulgar la memòria i la cultura gitana i posar en valor un patrimoni simbòlic i material, que forma part de la memòria històrica del Raval i de la ciutat de Barcelona.

Interseccionalitat #StopDesigualtats

Els dies 5 i 12 de maig es va portar aquest taller a l’Escola San Francisco, on van participar 30 alumnes de 2n d’ESO. L’objectiu que es buscava des de l’escola era treballar les desigualtats existents en la nostra societat en el marc del treball que es fa des de la tutoria i en l’assignatura d’Educació en valors cívics i ètics.

Aquest taller es presenta a través d’una dinàmica de construcció col·lectiva d’un monstre i una estrella, com a metàfores per explicar les desigualtats estructurals, és a dir, els sistemes de pensament i d’organització social que reprodueixen el sexisme, el racisme i el classisme, que provoquen enormes desigualtats i violències.

Fogons Antirumors

L’activitat dinamitzada per Fundació Ciutadania Multicultural-Mescladís, s’ha realitzat l’última quinzena en 3 ocasions diferents.

L’11 de maig a l’APC Vall d’Hebron dins del projecte La Rehorta, que neix amb la intenció de promoure una alternativa saludable en l’ocupació de l’oci i del temps lliure entre els adolescents i els joves del barri d’Horta que estiguin en una situació de major vulnerabilitat. L’activitat es va fer amb un grup de 12 joves que queden quinzenalment per descobrir i compartir diferents espais de la ciutat que poden ser del seu interès.

El 15 de maig es va dur a terme al Casal de Gent Gran Baix Guinardó amb un grup de 10 persones majors de seixanta anys.

Per acabar, el 16 de maig es va fer al Casal de barri Torre Baró amb un grup de 15 persones d’entre 25 i 55 anys, participants del Projecte Amunt de l’Ajuntament de Barcelona. Una de les branques del projecte és l’acció comunitària, per això es troben 2 hores a la setmana, per tal de vincular les participants en el teixit del barri. La cuina és una activitat que agrada a totes les participants i la van combinant amb altres sortides culturals.

Mitjançant la cuina, l’activitat pretén potenciar el respecte i el reconeixement de la diversitat, la solidaritat, la cooperació i el compromís amb la ciutadania. El “cuiner/a convidat/da” és una persona migrada, que dur a terme una introducció als aspectes clau del país o regió d’on prové, i la història que envolta els plats que es preparen aquell dia.

Teatre d’ombres gitanes “L’arribada del Poble Gitano a Barcelona”

El 16 de maig es va portar aquesta activitat a l’Institut Maria Espinalt dins del marc de la festa de la diversitat a l’institut on es van fer diverses activitats on es treballava el racisme, la transfòbia, la lgtbifòbia.

El teatre d’ombres gitanes mostra les llums i les ombres de la història de l’arribada del poble Gitano a la nostra ciutat mitjançant la màgia de la paraula, la imatge i la música. L’espectacle sorgeix de la tasca d’un grup de joves dones gitanes de l’Associació Carabutsí sota la direcció artística del Gecko con Botas i amb guió literari de César Martínez.

Més informació:

Us recordem que les activitats del catàleg estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona de manera gratuïta.   

Per trobar l’activitat que més s’escau a les teves necessitats hem elaborat uns filtres de cerca per públic destinatari, temàtica i tipologia d’activitat que t’ajudaran a trobar el que estàs buscant. Dona una ullada al catàleg i demana una activitat!   

Avui dia, totes les activitats s’estan fent de forma presencial, sempre que es puguin respectar del tot les mesures de seguretat. Si teniu dubtes, escriviu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-vos i ajudar-vos a fer l’activitat!