(Ràdio)grafies de barri: La Trini i el Raval 

Quins són els usos, dificultats i reptes per generar espais que possibiliten relacions i diàleg intercultural?

..
13/09/2021 - 16:42 h

Joves participants de les darreres edicions del Cicle ‘Creació Jove’ van assumir el repte de (radio)grafiar els barris de la Trinitat Vella i el Raval, sortint als carrers i conversant amb el veïnatge des de l’experiència situada entorn la vida urbana a l’espai públic.

Es tracta d’un procés liderat per un grup de quatre locutores participants: la Mercedes Saya, l’Eunice Averion, l’Oyi Oji Palino i la Marta Huanling Pascual. Un projecte en format de podcast, realitzat gràcies a la mediació artística de Violeta Ospina i la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) de la mà de Ràdio Fabra i Ràdio Rambles.

ESCOLTA EL PROGRAMA VOL 4. (RÀDIO)GRAFIES DE BARRI EN LES SEVES DUES SESSIONS:

En el directe Ravalfonografies, que va tenir lloc el 21 de juliol, l’espai de  Ràdio Rambles, una experiència en si mateixa vinculada a l’ús de l’espai públic, va ser la plataforma des d’on es van recollir les primeres reflexions: Quines són les experiències en transitar la diversitat territorial de la ciutat? És l’espai públic un entorn segur per a la diversitat de cossos? Com s’organitza l’espai en el reclam dels diferents usos que se’n poder fer? I, com és ser jove i exercir el dret a l’ús de l’espai públic?

Algunes de les respostes a aquestes qüestions es van trobar en un dels espais més cèntrics i concorreguts del Raval, l’anomenada popularment plaça dels skaters del MACBA, on joves patinadors van aportar la seva visió personal entorn dels usos de la plaça i les característiques del barri.

Una segona entrevista ens situa molt a prop de la plaça del Pes de la Palla per recollir el testimoni de Fe Alma, que des d’una mirada de dona, ens parla de la necessitat de cuidar i sentir-se cuidada i com aquesta interfereix en els llocs que volem habitar dins de la ciutat.

En acabar, amb les noies del carrer de la Lluna, es va entreveure l’aspecte de radiografiar els carrers del Raval, per posar en relleu les diferents formes de generar seguretat al barri, destacant l’acció comunitària i el treball en xarxa en la cura mútua.

En la sessió de ràdio del 29 de juliol, una nova antena es va obrir a la plaça Orfila i amb l’allotjament de Ràdio Fabra, vam parar l’orella als carrers del barri de la Trinitat Vella. Al llarg del programa Trinifonografies, es van compartir diverses percepcions que veïns i veïnes tenen sobre l’espai públic, així com iniciatives joves que s’estan duent a terme en les diferents lluites pel dret a gaudir dels espais públics.

La Trini és un territori divers i amb una forta identitat de barri on l’ajuda mútua i el suport entre els seus residents és motiu d’orgull entre veïns i veïnes. En el programa destaca l’entrevista a l’Andrea, del col·lectiu Peluquitas, un projecte socioeducatiu fet per joves i orientat a usar l’espai públic com a mitjà d’expressió a través de la fotografia. L’Andrea posa la guinda a les reflexions sobre la Trini, compartint que, des de la seva experiència, aquest és un barri amb oportunitats gràcies a l’ajuda i el suport entre les persones que hi viuen, un barri divers que aporta obertura de ment per l’aprenentatge en comunitat i la lluita de causes que ens afecten a tots i a totes.

Si vols estar al dia, subscriu-te al nostre butlletí i segueix-nos a les nostres xarxes socials: Twitter: @EspaiAvinyo | Facebook: @BCNAccióIntercultural | Youtube: BCN Acció Intercultural