Inici / Noticia / La festa de ‘Sukkot’ a Barcelona

La festa de ‘Sukkot’ a Barcelona

Judaisme. El poble jueu commemora els 40 anys de travessia pel desert

El Sukkot o Festa de les Cabanes o dels Tabernacles, és una festa jueva que s’estén al llarg d’una setmana, durant el mes tixrí (setè mes segons el calendari jueu, setembre o octubre segons el calendari gregorià). La celebració es fa a les sukkot, cabanes o tabernacles que es construeixen per a l’ocasió, i commemora els dies de pelegrinatge del poble jueu a través del desert després de l’èxode d’Egipte cap a la Terra Promesa.

La paraula sukkot és el plural de sukkà que significa ‘cabana’ o ‘cabanya’. La significació de la Festa de les Cabanyelles o Tabernacles és a la vegada històrica i agrícola. La significació històrica recorda els 40 anys que van passar els israelites al desert després d’abandonar Egipte per deixar enrere l’esclavitud a la qual estaven sotmesos i dirigir-se a la terra promesa de Canaan. La travessa per l’àrid desert va ser llarga i les condicions, molt dures. Per aquest motiu, cada any es construeixen unes cabanes que simbolitzen les condicions precàries en què van creuar el desert. Al llarg de set dies, a l’interior d’aquestes cabanes se celebren menjars i oracions, i algunes persones jueves fins i tot hi dormen. Com a festa agrícola, el Sukkot se celebrava com un dia d’acció de gràcies per les collites de tardor i, de forma més general, pels dons de la natura per tot l’any.

La Torà prescriu als israelites que pel Sukkot visquin set o vuit dies en cabanes:

“De generació en generació celebreu cada any aquesta festa de set dies dedicada al Senyor. Observeu perpètuament aquesta llei per totes les generacions. Celebreu la festa el mes setè: durant set dies heu de viure en cabanes. Vosaltres, els nascuts a Israel, viureu en cabanes, perquè els vostres descendents sàpiguen que vaig fer viure en cabanes els israelites quan els vaig fer sortir d’Egipte. Jo soc el Senyor, el vostre Déu”.

Levític 23:41-43

Així doncs, les persones jueves construeixen, al balcó o al pati de casa seva, una cabana que ha de ser còmoda i apta per menjar-hi i dormir-hi. És tradició convidar les amistats i els familiars a gaudir de la festa en companyia, ja que les cabanes simbolitzen la força i la unió d’estar junts en comunitat i família, i l’hospitalitat és un costum habitual d’aquesta festivitat. Al llarg dels dies de celebració, a les cabanes tenen lloc una sèrie de ritus en els quals no pot faltar la benedicció de les “quatre espècies”: la palmera (lulav), el cítric (etrog), la murta (hades) i el salze (arava).

Juntament amb les festes de Péssah i Xavuot, la dels Tabernacles és una de les festivitats més importants del judaisme, ja que representa una de les tres peregrinacions que va dur a terme el poble jueu.

A Barcelona, enguany podeu visitar una Sukkà a l’espai públic de la ciutat, a la plaça Garriga i Bachs del 13 al 20 d’octubre, de 9.30 a 22.30 hores.

Adjunts

Comparteix aquest contingut