Us presentem les últimes activitats que hem fet al Catàleg Antirumors!

Les activitats s’estan duent a terme, aplicant les mesures que marquen les autoritats sanitàries, per garantir la seguretat de les participants. Us animem a sol·licitar-les!

..
19/05/2021 - 16:18 h

Aquestes darreres setmanes s’han dut a terme les següents activitats, us fem extensible una mostra de les fotos i valoracions destacades:

Interseccionalitat #StopDesigualtats

El passat 19 i 26 d’abril, l’Institut Salvador Seguí va acollir l’activitat Interseccionalitat #StopDesigualtats de l’Institut Diversitas. Aquesta activitat estava prevista fer-la en format hybrid, una sessió de manera presencial i l’altra virtual, però finalment es va haver de realitzar en format en línia, per motius de salut.

El taller consisteix en oferir una aproximació  planera a la perspectiva interseccional, a través de la qual es promou una reflexió crítica sobre els privilegis, les opressions i les resistències que tenim, patim o exercim totes les persones. A través del debat posterior a la dinàmica, el taller fa una crida a la conscienciació i a la responsabilització individual i col·lectiva per construir una societat més igualitària i justa. Aquesta activitat es va fer online de forma excepcional, normalment és presencial.

La responsable de l’entitat sol·licitant valora que els hi ha agradat molt la formació, sobretot pel seu pes sociològic i/o antropològic i per posar en relleu les relacions de poder entre col·lectius. En aquest sentit, creu què és útil aprofundir en aquests corrents acadèmics de cara a ser millors educadorxs.

L’alumnat ha valorat que és important treballar aquests temes ja que “vivim en una societat on el racisme, la xenofòbia, l’homofòbia, el masclisme i infinitats de vulneracions de drets i de grups oprimits estan normalitzats i són estructurals. Tots hauríem de ser conscients dels PRIVILEGIS que tenim i de quines són les OPRESSIONS que patim i com ens relacionem amb elles.”

Canviem el marc!

El passat 8 de maig, Refugees Welcome, en el marc de la Setmana de la Convivència, va acollir l’activitat Canviem el marc! de SOS Racisme. Es tracta d’un taller que proposa reflexionar sobre «com» parlem, per tal de reconèixer els elements estructurals de racisme que «reconstruïm», legitimem i normalitzem.

La responsable de l’entitat sol·licitant valora que l’activitat els hi ha servit per tenir un punt de vista crític sobre la comunicació que es fa sobre persones vulnerabilitzades, i per aprendre les claus per no caure en el sensacionalisme, i combatre de forma positiva els discursos d’odi.

Biblioteca Vivent

El passat 12 de maig, l’entitat Colectic SCCL va dur a terme l’activitat Biblioteca vivent d’ACATHI. L’activitat pretén generar un coneixement mutu entre diferents realitats que conviuen en una mateixa ciutat amb l’objectiu de contribuir a eradicar actituds discriminatòries cap a persones migrades i/o racialitzades.

Les assistents a l’activitat van valorar que és important treballar aquests temes per canviar la societat i perquè la gent conegui i sigui conscient de la diversitat existent.

A nivell de valoracions, el responsable de l’entitat sol·licitant ha comentat que “les persones que han transmès les seves vivències, han contribuït a que les participants adoptéssim una mirada crítica amb allò que ens envolta i en el paper que podem jugar a l’hora de transmetre aquest treball/missatge.”

Desconstruint representacions i imaginaris discriminatoris

El passat 14 de maig, l’Escola Esperança va dur a terme l’activitat Desconstruint representacions i imaginaris discriminatoris de SOS Racisme, una formació que pretén generar, a través de la teoria i la pràctica, una correlació de les relacions discriminatòries que es generen avui en dia, així com el context polític i històric en les que es fonamenten.

La dinamitzadora de l’activitat valora que han après molt i caldria un treball de consolidació dels continguts.

La responsable del grup valora que l’activitat ha estat útil perquè els i les joves van aportar diferents situacions que havien viscut, i van poder identificar-les. També considera que va ser una sessió molt ben dinamitzada, on els joves van participar i dir la seva i es van trobar molt còmodes.

Més informació:

Us recordem que les activitats del Catàleg Antirumors estan a disposició de les entitats, els serveis i els equipaments de Barcelona, de manera gratuïta. I aborda un seguit de temàtiques interculturals amb formats amens i creatius.

A dia d’avui, totes les activitats s’estan fent de forma presencial sempre que es puguin respectar les mesures de seguretat en la seva totalitat. Tanmateix si alguna entitat sol·licitant ho requereix, existeix la possibilitat de fer-les en línia, adaptant les activitats al format online.

Si tens dubtes, escriu-nos a plainterculturalitat@bcn.cat i farem el possible per assessorar-te i ajudar-te a fer l’activitat!