Balanç de la primera meitat de l'any de l'Estratègia BCN Antirumors

Comparativa de les activitats realitzades el 2022 i el 2023
25/07/2023 - 13:48 h

Presentem un breu resum d’aquesta primera meitat del 2023, pel que fa als grups de treball de la Xarxa BCN Antirumors, l’acció intercultural duta a terme als barris de la ciutat, les formacions i les novetats del Catàleg d’activitats antirumors.

XARXA BCN ANTIRUMORS

La primera meitat del 2023 s’han adherit 9 noves entitats a la Xarxa. Algunes d’elles, amb interès per formar part dels grups de treball. Les noves incorporacions són: CEDESCA, Tata Inti, Associació Taller 131, Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa, Associació Nadir, La otra orilla, Associació Col·lectiva Dula, Colectic SCCL i Open Brains. 

Plenària

El 2 de febrer es va celebrar la plenària de la Xarxa BCN Antirumors al Centre Cívic Trinitat Vella. Es va fer la presentació del Pla d’Acció 2022-2026, de la nova composició de la Comissió d’Estratègia i els objectius inicials de cada grup de treball per al 2023.

Grup de formació

Durant el 2023, el Grup de Formació ha tingut tres noves incorporacions: la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania, la Fundació Pere Closa, i la Sandra Vargas a títol individual.

Els esforços del grup s’han centrat a dissenyar un cicle formatiu sobre diferents tipus d’opressions i les seves resistències, amb l’objectiu de crear una oferta formativa sobre protecció de drets adreçada a col·lectius oprimits.

Grup de dinamització territorial

El grup de Dinamització i Territori disposa de dues noves adhesions des de l’inici del 2023; el Servei d’Interculturalitat de Sarrià i l’entitat Taller 131.

S’ha començat a presentar el Decàleg de criteris per a la territorialització de la interculturalitat per part d’alguns membres del grup. També, s’ha realitzat la traducció del decàleg a l’Àrab, l’Urdú, el Mandarí, l’Amazic i l’Anglès, amb l’objectiu de presentar-lo a entitats d’arreu de la ciutat on la seva llengua vehicular sigui alguna d’aquestes.

Grup de comunicació

El grup de Comunicació ha elaborat tres infografies que faciliten l’anàlisi de textos de manera crítica per identificar-hi els missatges racistes i xenòfobs, tant si són explícits com implícits.

D’altra banda, es va dur a terme la sisena edició del Curs de Periodisme i Comunicació Intercultural #ComuniCanvi. Les sessions s’han centrat en com la teoria decolonial està o no present als mitjans de comunicació.

Comissió d’Estratègia

Amb la presentació del nou Pla d’Acció de la Xarxa, es va configurar la nova Comissió d’Estratègia, conformada per les següents entitats i serveis: La Xixa Teatre, Forn de Teatre Pa Tothom, Universitat de Barcelona, Centre d’Estudis Africans i interculturals (CEAi), Càritas Barcelona, Servei d’Interculturalitat Horta-Guinardó, Servei d’interculturalitat Sant Andreu, Servei de Dinamització Juvenil, Servei d’Intervenció a l’Espai Públic, Fundació Secretariado Gitano, AUDIR i l’Ajuntament de Barcelona.

Durant les primeres trobades es van establir els objectius de la comissió que han resultat en un full de ruta fins al 2026.

ACCIÓ INTERCULTURAL ALS BARRIS

Poblenou

Des de la Xarxa Antirumors de Poblenou s’ha dut a terme un procés participatiu amb entitats i veïnes del barri per tal de decidir quines accions es duran a terme durant aquest curs 2023-24.

Barceloneta

El grup motor de Barceloneta Diversa va dur a terme l’11 de maig la segona edició de la ruta guiada La Barceloneta, un barri d’acollida: del segle XVIII fins avui.

CATÀLEG D’ACTIVITATS ANTIRUMORS

Pel que fa al Catàleg d’activitats antirumors, fins al mes de juliol, s’han dut a terme 106 activitats.

Paral·lelament, hem incorporat noves activitats com El Silenci de la Fera, de Sònia Masuda, Taller de teatre fòrum i Yo, mujer negra de la companyia No somos Whoppi Glodberg, Memòria històrica: més enllà del que ens expliquen i Eròtica: sexualitat més enllà del gènere de la Quinny Martínez, Joc de taula de Fronteres Invisibles, i El repte climàtic del Centre d’Estudis Africans i interculturals (CEAi). 

FORMACIÓ ANTIRUMORS

Des de gener fins al juliol del 2023 s’han realitzat tres edicions de la Formació Antirumors: Imaginaris, racisme i narratives discriminatòries: un abordatge des de la perspectiva intercultural, dues de les quals han sigut en format online, i una tercera en format presencial adreçat a les entitats de la Xarxa BCN Antirumors.