Cultura Trans: construint relats de vida alternatius de les persones trans a través de la cultura

Escrit per Iris Aviñoa Ordóñez

El projecte Cultura Trans busca visibilitzar el col·lectiu trans des de la creació d’imaginaris positius, que contribueixin a reivindicar els seus drets i també a construir un sentiment d’orgull entre aquest col·lectiu

 

El 2009 va néixer la Campanya Internacional Stop Trans Pathologization, una iniciativa activista que reclama la retirada de la classificació dels processos de trànsit entre els gèneres com a “trastorn mental”, defensa l’accés a una atenció sanitària trans-específica pública, i lluita contra la transfòbia, entre d’altres objectius. El 2011, persones que treballaven per donar visibilitat i reivindicar els drets de les persones transsexuals, transgènere i intersex a Barcelona -i que impulsaven entre d’altres iniciatives la commemoració del Dia d’Acció Internacional per la Despatologització Trans a la ciutat- es van adonar que l’estratègia que estaven utilitzant fins al moment només arribava a un públic que ja estava convençut, i que era necessari arribar a d’altres persones d’una manera diferent. L’eina que es va escollir va ser la cultura, pel seu potencial en la construcció d’altres imaginaris col·lectius; havia nascut Cultura Trans.

Davant del discurs d’odi, l’amor propi

Enfront la transfòbia social imperant, i la percepció per part dels impulsors del projecte d’una voluntat d’invisibilitat del col·lectiu trans davant la societat, i fins i tot de vegades d’un cert discurs d’odi propi, Cultura Trans aposta per apoderar i potenciar l’amor propi de les persones trans, generant relats de vida positius i missatges constructius que ajudin a canviar certes estructures socials. L’objectiu final d’aquesta iniciativa és contribuir a generar un sentiment d’orgull trans, que permeti a generacions futures pensar des d’un lloc més positiu, reivindicant alhora aspectes fonamentals per a aquest col·lectiu, com són els drets d’accés a la salut i al mercat laboral.

Es tracta d’un projecte impulsat per dos activistes, Pol Galofré i Miquel Missé, que des de fa 7 anys ha aconseguit autogestionar-se a través dels recursos que s’obtenen de les activitats culturals que realitzen i de donacions particulars. Un treball que, segons Galofré, no beneficia només al col·lectiu Trans, sinó a tota la societat, ja que lluita per reduir les pressions socials de gènere que afecten a totes i tots.

Trans-Art Cabaret

Una de les estratègies principals que s’han dut a terme aquests anys és, des d’un punt de vista acadèmic, l’organització de jornades formatives i de xerrades en què es convida a activistes internacionals i locals.

D’altra banda, Cultura Trans organitza cada any el Trans-Art Cabaret, en el marc del Fire, Mostra Internacional de Cine Gay i Lèsbic, que posa sobre l’escenari a persones trans, reivindicant el seu lloc en les arts escèniques. Amb aquestes estratègies, els impulsors de Cultura Trans han aconseguit el seu objectiu d’arribar a cada vegada més persones, potenciant la construcció d’espais d’oci inclusius; l’últim Trans-Art Cabaret, que es va celebrar el passat 2 de juny a l’auditori de l’Institut Francès de Barcelona, va comptar amb l’assistència de més de 320 persones.