BCNvsODI | Ajuntament de Barcelona
Drets de Ciutadania i Diversitat

MIST: un videojoc per combatre el discurs d'odi

23/11/2018 - 09:05 h

Actualitat. El projecte "Missió Internet Sense Trols (MIST)" de l'Ajuntament de Barcelona, que ha comptat amb el suport de 373 estudiants per a la fase de disseny i al voltant de 370 per a la fase de prova, presentarà la seva ...

El projecte "Missió Internet Sense Trols (MIST)" de l'Ajuntament de Barcelona, que ha comptat amb el suport de 373 estudiants per a la fase de disseny i al voltant de 370 per a la fase de prova, presentarà la seva versió definitiva a finals de 2018.

L’Ajuntament de Barcelona ha llançat una missió a les i els adolescents: aconseguir un espai d’Internet sense Trols. A través d’un videojoc, joves d’entre 12 i 18 anys han de detectar i combatre el discurs d’odi a la Xarxa d’una manera particular: jugant. El projecte Missió Internet sense Trols (MIST) és una aposta del Programa “Barcelona Ciutat de Drets”, que pretén potenciar el coneixement dels processos creatius i tecnològics entre la població adolescent, alhora que es treballa amb aquest col·lectiu la detecció i lluita contra els missatges que poden generar odi a les xarxes socials. Una de les particularitats de MIST és que els grups de joves als quals es dirigeix el videojoc han contribuït, també, en la seva elaboració, participant en les fases de disseny i prova.

El projecte va sorgir fa un any, i ha superat ja la fase de disseny i creació del videojoc, en què han estat directament implicats 373 alumnes d’entre 13 i 15 anys procedents de 7 centres d’educació secundària, de 7 districtes de la ciutat. S’han impartit en total 120 hores presencials de formació i desenvolupament del projecte, i s’han recollit més de 400 elements creatius que han estat claus per a l’elaboració del videojoc. La gran diversitat que acull Barcelona, amb 160 nacionalitats diferents, és un factor clau del projecte; segons l’Ajuntament, fins al moment la seva aplicació ha estat més positiva als districtes amb major diversitat.

 

Fase “beta”

El projecte MIST ha aprofitat la celebració del Dia de la Diversitat de Barcelona per provar el videojoc; l’esdeveniment, que ha tingut lloc els dies 22, 23, 24 i 25 d’octubre a l’espai Jove la Fontana, ha reunit 1.600 estudiants d’educació secundària de la ciutat per treballar, aprendre i reflexionar al voltant dels drets humans.

Per a la fase “beta” del projecte es va organitzar l’alumnat de 24 centres educatius en grups reduïts, en què van participar un total de 369 joves. Durant les sessions de prova, l’equip dinamitzador de l’activitat va explicar a cada grup què és el discurs d’odi, remarcant la importància de detectar-lo i pensar estratègies per desactivar-lo, que són els principals objectius del MIST. En finalitzar cada sessió, l’equip va recollir els comentaris dels grups, que se sumen a les aportacions procedents dels centres educatius que van participar en la fase de disseny, i que també han estat convidats a col·laborar en aquest període de prova, amb l’objectiu d’incorporar tots els canvis i suggeriments pertinents i poder presentar la versió definitiva a finals del 2018.

Amb aquesta eina, l’Ajuntament pretén sensibilitzar i atraure el sector de població adolescent, gran consumidor de xarxes socials i aplicacions digitals, sobre la detecció de discursos discriminatoris a Internet i la necessitat de generar contranarratives i narratives alternatives que posin en valor conceptes com la diversitat, la convivència i els drets humans.

Comparteix aquesta pàgina