Parole Ostili, un manifest per la comunicació no hostil

Noticia escrita per Almudena Díaz Pagés

“Si és veritat que les xarxes socials són llocs virtuals on la gent real es troba, llavors és important decidir amb qui i com volem compartir aquest lloc”

 

“Les paraules fereixen més que els cops” així obre la pàgina web de Paroli Ostili, un projecte educatiu i de sensibilització, creat per una comunitat de persones que comparteixen un objectiu: reduir, frenar i combatre l’ús del discurs d’odi a Internet i als mitjans de comunicació.

Aquesta iniciativa té una ambició: redefinir l’estil amb el qual ens comuniquem a la xarxa, i potser així, aconseguir que, com a persones usuàries, triem les paraules amb cura, perquè les paraules són importants.

Les paraules són importants

La iniciativa Parole Ostili parteix de la constatació del poder de les paraules: curen, complauen, elogien i lloen… i també: fereixen, enutgen, ofenen i denigren. I no obstant això, massa sovint són emprades de manera impròpia, ofensiva, injusta, imprecisa, grollera i no educativa… sense importar les conseqüències que poden generar.

Per acabar amb aquest ús hostil de les paraules a internet, Parole Ostili va organitzar al febrer de 2017 una trobada entre periodistes, activistes i representants del govern italià, per discutir l’ús del llenguatge en l’entorn digital. El propòsit: assumir el compromís de treballar per aconseguir una comunicació menys hostil a Internet. Com? A través de l’adopció d’un “Manifest de la comunicació no hostil”.

Què és exactament el “Manifest de la comunicació no hostil”?

El Manifest de la comunicació no hostil és un compromís de responsabilitat compartida per crear entorns digitals respectuosos i civilitzats, que ens representin i ens facin sentir segurs.

Decidit de forma comunitària, aquest Manifest engloba 10 principis per redefinir l’estil amb el qual ens movem a internet. Donat el seu alt potencial educatiu, el decàleg ha estat enviat a totes les escoles d’Itàlia, gràcies a la col·laboració del Ministeri d’Educació italià, i també ha estat traduït a 9 llengües, inclòs el llatí.

Com pot el Manifest ser d’utilitat a les escoles?

Gràcies a l’èxit de la primera trobada, Paroli Ostili va organitzar al maig de 2017 una segona trobada anomenada “Condivido”, per involucrar la comunitat educativa d’educació secundària en la promoció de l’ús del llenguatge no hostil a la xarxa. La meta: acostar el Manifest a l’escola per educar sobre la ciutadania digital.

Com a eina d’ensenyament, aquest Manifest de la comunicació no hostil pot resultar de gran utilitat a les aules a l’hora de tractar els principals problemes de discurs d’odi que succeeixen a Internet, cada vegada amb més freqüència. A més, sent els i les joves un dels públics més vulnerables, utilitzar-lo en l’educació digital és doblement beneficiós. L’objectiu: crear entre tots un espai en els currículums educatius dedicat a la lluita contra el discurs d’odi, les seves conseqüències i com fer-hi front.

T’interessa aquest projecte? Uneix-te!

Per saber més sobre aquest projecte o participar de manera activa en la definició de principis sobre el respecte per les persones i la ciutadania, tractar temes relacionats amb la convivència en els nostres dies o contribuir a la cohesió social des d’un enfocament digital, no dubtis en unir-te a aquesta comunitat a: www.paroleostili.com, i  de veure el seu vídeo de presentació sobre la comunicació no hostil.