Rapejar contra l’odi per afavorir la convivència

A Sabadell, els alumnes de secundària aprenen a lluitar contra la discriminació a través de diverses eines, entre elles: la música.

El projecte Rap de la Convivència va néixer a Sabadell sota el paraigua de la Comissió de la Convivència, un instrument ciutadà i òrgan assessor de l’Ajuntament en funcionament des de l’any 2004, i format per membres de partits polítics, representants de la societat civil i autoritats policials. El seu objectiu principal és coordinar la lluita contra el els moviments d’extrema dreta, els delictes d’odi i les actituds discriminatòries, des d’un vessant reactiva, però també des d’una vessant preventiva.

És precisament gràcies a l’interès per promoure aquest vessant més preventiva que el 2011, en el marc del Programa Ciutat i Escola, es va posar en marxa el Rap del la Convivència, un projecte dissenyat per Pau Llonch, activista sabadellenc i militant del grup Atversaris, amb el suport de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania de l’Ajuntament de Sabadell, per posar en valor el poder de l’educació com a eina preventiva davant la proliferació de pensaments i discursos discriminatoris. Des del seu inici i fins al dia d’avui, s’han realitzat a Sabadell més de 80 tallers, i prop de 2.500 joves han pogut participar-hi.

Aquests tallers estan orientats a l’alumnat de secundària, i aborden conceptes com el racisme, la xenofòbia o l’homofòbia, sempre a través d’exemples de la vida quotidiana, i amb la finalitat de posar a l’abast de les noves generacions eines que els permetin identificar missatges discriminatoris.

Per a això, la metodologia dels tallers consisteix en un repàs dels moments històrics on el racisme apareix com a doctrina i impregna certes ideologies i moviments polítics, un debat sobre com els prejudicis, els estereotips i els rumors faciliten l’auge d’aquestes ideologies; i acaba abordant problemàtiques actuals com els moviments socials organitzats d’ideologia feixista o l’accelerat auge de l’extrema dreta a Europa. Un cop es desperta el sentit crític dels i les estudiants, se’ls anima a escriure uns versos que reflecteixin els temes tractats i a rapejar-los. Al llarg d’aquesta segona part, es projecta, a més, el vídeo Rap contra el Racisme, creat per Movimiento contra la Intolerancia, i el tallerista explica pautes musicals sobre com compondre un rap. L’objectiu: facilitar un espai en el que l’alumnat se senti lliure per expressar-se.

L’any 2013, com a part del projecte europeu antirumors Communication for integration (C4I), un grup compost per estudiants de diversos instituts que havien participat en els tallers, van gravar un vídeo amb la cançó “Canvia el Punt de Vista”, elaborada a partir de les lletres creades pels i les joves participants, i produït pel mateix tallerista. Aquest vídeo té ja avui en dia prop de 50.000 visualitzacions.