L’Audiència Pública als Nois i les Noies de Barcelona promou un procés participatiu, a través del qual els infants i adolescents de la ciutat (alumnat de sisè de primària, secundària i educació especial) fan propostes a l’Ajuntament. D’aquesta manera, es garanteix el seu dret a la ciutadania i es reconeix i potencia la participació dels infants a la ciutat.

La temàtica que es tractarà en la XXIII Audiència Pública als Nois i les Noies de Barcelona serà "El zoo que volem", en què es recolliran propostes sobre quin podria ser el Zoo de Barcelona del futur, tant a l’audiència d’àmbit de ciutat com a les audiències d’àmbit de districte.

La jornada de presentació s'ha fet dimecres 13 de desembre de 2017 al mateix Zoo de Barcelona, en una jornada de treball en què els nois i noies han posat en comú les seves conclusions, després del treball previ que han fet a les escoles, on han debatut i analitzat per què serveixen i per què haurien de servir els zoos, així com quins valors haurien de ser-ne prioritaris en el futur.

Més informació sobre la jornada de presentació en aquesta notícia.

Cap a un nou model de zoo

Després de 125 anys d’existència, el Zoo de Barcelona aposta per la transició cap a un nou model. L’Ajuntament treballa per encetar una nova etapa en què aquest equipament barceloní se centri en la tasca educativa en matèria mediambiental i incideixi en la conservació d’espècies -autòctones i al·lòctones- que estiguin amenaçades o en perill d’extinció i la recerca del benestar dels animals en el seu hàbitat.

El procés d’Audiència Pública “El Zoo que volem” agafarà força els primers mesos del 2018 amb un seguit d’activitats, entre les quals figuren debats entre nois i noies de diferents centres educatius i la participació en espais virtuals de col·laboració. No serà, però, fins al mes de maig quan veurà la seva culminació en un acte al Saló de Cent, en què els nois i noies lliuraran a l’alcaldessa Ada Colau el manifest final.

Objectius

Els objectius d’aquesta XXIII Audiència pública dedicada al futur del zoo són els següents:

  • Exercir la participació ciutadana a partir de la identificació, anàlisi i priorització de necessitats i la recerca de solucions i propostes sobre el zoo de la ciutat en que intervinguin l’Ajuntament, la comunitat i la ciutadania més jove.
  • Pensar la relació de les persones amb altres éssers vius: relacions simètriques, asimètriques...
  • Aplicar habilitats de pensament crític a partir del coneixement sobre la funció dels zoos, l'opinió de la ciutadania i dels experts, i les informacions en els mitjans de comunicació.
  • Analitzar l'origen i l'evolució dels zoos, així com els factors de canvi que s'han donat.
  • Qüestionar per a què serveixen els zoos, per a què haurien de servir i quins valors haurien de ser prioritaris.
  • Argumentar sobre la conservació dels hàbitats i la protecció dels animals, a partir del desenvolupament de capacitats per al debat, l'empatia, la reciprocitat i la cooperació.
  • Fer propostes sobre quin zoo volem, amb quines funcions i amb quin futur.

ACTIVITATS

Durant tot el procés, el professorat rebrà l’assessorament tècnic necessari. Els nois i les noies participants debatran les idees i propostes per elaborar un manifest final consensuat.

Sessió informativa al professorat que hi estigui interessat
Data: 5/10/2017
Horari: de 13.00 a 14.30 hores
Sala d’actes de l’Institut d’Educació (plaça d’Espanya, 5)

Jornada de formació per a docents participants
Data: 16/11/17
Horari: de 9.00 a 13.00 hores
Sala d’actes de l’Institut d’Educació (plaça d’Espanya, 5)

Jornada de presentació del treball als nois i les noies
Data: 13/12/17
Horari: de 9.30 a 12 hores
Zoo de Barcelona
Trobada de caràcter lúdic i participatiu, adreçada a tots els infants implicats, en què es vol que aquests prenguin consciència de la seva implicació en la tasca col·lectiva del programa.

Procés de participació als centres
Amb una metodologia col·laborativa i participativa, per mitjà d’un seguit d’activitats, els nois i noies es formaran sobre el tema proposat i elaboraran les propostes que inclourà el manifest conjunt que es presentarà a l’Ajuntament. El personal docent participant rebrà l’assessorament tècnic i els materials didàctics necessaris.

Trobades intercentres del programa d’àmbit ciutat
Dates: 1/02/18 i 15/3/18
Horari: de 9.30h a 13.00 hores
Debats en què els nois i les noies dels diversos centres educatius aportaran les conclusions del seu grup i acordaran un únic document, que esdevindrà el manifest que presentaran a l’alcaldessa a l’audiència pública. Hi haurà dues trobades intercentres al llarg del curs.

Xarxes virtuals
Es potenciaran espais virtuals de col·laboració a través d’internet per accedir a la documentació i facilitar el diàleg entre els nois i noies dels diferents grups que participen en el programa.

Jornada de redacció del manifest del programa d’àmbit ciutat
Data: 12/4/18
Horari: de 9.30h a 13.00 hores
A càrrec d’un grup de nois i noies representants dels diferents grups.

Lliurament provisional del manifest del programa d’àmbit ciutat
i de la petició de l’audiència pública al Registre Municipal. Tindrà lloc la segona quinzena del mes d’abril de 2018, de 9.30 a 12 hores.

Celebració de l’audiència pública de ciutat
Acte d’audiència pública al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, els representants dels nois i les noies participants a les audiències d’àmbit de ciutat i d’àmbit de districte faran el lliurament dels manifests a l’alcaldessa. Tindrà lloc el mes de maig de 2018, de 10.00 a 12.00 hores.

Valoració de l’activitat i seguiment dels acords presos pel consistori

Comissió de seguiment de representants
Integrada per nois i noies, escollits entre els participants, encarregada de dur a terme el seguiment, durant el curs, de les accions de retorn dels temes plantejats en els manifests.

El programa d’àmbit ciutat, i alguns districtes, tenen reconeixement de formació del professorat per part del Consorci d’Educació de Barcelona.