A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

Ajuda’ns a controlar la superpoblació de coloms: no els alimentis!

Benestar animal. Nova campanya per ajudar a controlar la població de coloms

Quan la densitat de coloms en una ciutat supera el nombre considerat tolerable (una mitjana de 300 o 400 coloms per quilòmetre quadrat, que pot variar segons les característiques de la ciutat), es fa necessari establir mesures per controlar-ne la població. A Barcelona la superpoblació de coloms, segons els últims censos a l’àrea urbana hi ha uns cent mil exemplars, pot arribar a ser un problema.

Per donar resposta al problema de la superpoblació dels coloms a l’àrea urbana de la ciutat, des de fa uns anys se’ls subministren grans de blat de moro tractats amb nicarbazina (producte veterinari que redueix la fertilitat) amb l’objectiu de controlar-ne la reproducció.

Tanmateix, el problema de l’excés de població d’aquestes aus persisteix si tenen aliment a l’abast o si algunes persones els en subministren.

Resultats destacables del tractament

Comparant el nombre de coloms de novembre del 2017 amb el de novembre del 2018 (un cicle reproductiu) s’observa una disminució de 1.308 coloms (un 41,9% menys). Per tant, es pot afirmar que la reproducció de coloms s’atura quan es tracten amb nicarbazina i, per tant, disminueixen en les àrees on es tracten amb aquest producte.

Campanya de sensibilització

Per segon any consecutiu l’Ajuntament comença una campanya de sensibilització amb informadors per demanar a turistes i al veïnat que no alimentin els coloms, ja que la sobrealimentació redueix el benestar d’aquestes aus perquè n’incrementa els nivells d’estrès i provoca baralles i lesions per aconseguir més menjar. A més, els aliments pensats per als humans, com el pa, l’arròs o les galetes, els provoquen desordres nutricionals i, en cas que quedin restes de menjar, poden atraure insectes i rosegadors.

La campanya intensifica les accions en llocs on habitualment se’ls dona menjar, com ara la plaça de Catalunya o els entorns de la Sagrada Família i el Park Güell.

A través d’informadors ambientals es desenvolupen diverses actuacions. D’una banda, s’identifiquen alimentadors habituals i, de l’altra, es fan tasques per conscienciar la ciutadana local i els turistes sobre la necessitat de no alimentar els coloms.

Detecció i intervenció amb alimentadors habituals i la ciutadania

L’àmbit d’actuació se centra en un radi d’entre 300 i 500 metres al voltant dels 51 dispensadors i en cinc punts més de la ciutat que, a demanda dels districtes, s’han incorporat com a àrees de conscienciació. A la plaça Catalunya es descarta aquesta acció perquè s’hi planifica una actuació setmanal específica.

Punts d’alimentació habituals

Es detecten els punts d’alimentació habituals i es registren en una base de dades en què s’indica el lloc, l’hora, la quantitat i el tipus d’aliment i una estimació dels coloms que atrauen.

Si el punt d’alimentació l’ha proporcionat una persona present en el moment d’identificació del punt, es fa una breu intervenció per explicar-li la necessitat de seguir bones pràctiques a l’hora d’alimentar els coloms, com per exemple fer-ho després que el dispensador s’activi o utilitzar aliments que no perjudiquin la salut de les aus. A més, també es posa l’èmfasi en la necessitat de reduir la quantitat d’aliment, ja que els coloms poden trobar-ne de forma autònoma a les zones verdes de la ciutat.

Ciutadania i terrasses

L’objecte de la conscienciació és explicar el mètode de control de la població de coloms que desenvolupa l’Ajuntament de Barcelona i la importància de no alimentar els coloms ni deixar aliment al seu abast. Això implica especialment el sector de l’hostaleria amb llicència de terrasses, així com les persones amb certa sensibilitat pels coloms, que els poden alimentar puntualment. L’atracció dels coloms per l’aliment disponible a les terrasses provoca mala imatge als establiments i molèsties als clients per la brutícia que comporta. Tanmateix, els problemes derivats del manteniment de les instal·lacions poden suposar un cost extraordinari i prescindible si es fa una bona gestió de les restes de menjar.

Xerrades de conscienciació

Per tal de reforçar l’impacte de la campanya de conscienciació i la col·laboració dels alimentadors en el control de la població de coloms, es faran diferents xerrades als districtes, als espais d’especial incidència de persones que tendeixen a alimentar els coloms, per exemple, als casals d’avis. Es treballarà també per substituir l’activitat d’alimentar coloms amb altres relacionades amb la cura d’animals i plantes que no suposin contribuir al desajust poblacional de la biodiversitat. Aquestes xerrades seran obertes a tota la ciutadania.

Les xerrades les desenvolupen entitats animalistes, ja que la seva empatia vers els animals facilita la connexió emocional amb les persones que els alimenten i l’efectivitat de la intervenció.

Intervencions específiques per a turistes

L’any 2018, arran del mostratge fet a la plaça de Catalunya per calcular el volum d’aliment que se subministrava als coloms, es va poder constatar que els turistes conceben l’alimentació de coloms com una activitat turística. Tot i que individualment l’acció d’alimentar els coloms és esporàdica, esdevé un fenomen constant i permanent i, per tant, acaba representant una gran font d’alimentació (44%).

Per tal d’augmentar la difusió del projecte de control ètic de la població de coloms i sol·licitar la col·laboració dels turistes per evitar que ofereixin aliments es desenvolupen diverses accions:

  1. Enviar una nota informativa a tots els treballadors de Barcelona Turisme sobre la necessitat d’evitar l’alimentació de coloms com a activitat turística.
  2. Els agents cívics de Barcelona Turisme generaran i difondran díptics informatius en quatre idiomes adreçats als turistes.
  3. Col·locar una parada informativa setmanal a la plaça de Catalunya.
  4. Instal·lar senyals informatives als entorns de la plaça de Catalunya.
  5. Fer una proposta de formació a l’Associació de Guies de Catalunya (AGUICAT).

Fer una campanya de xarxes per revertir el missatge sobre la “plaça dels coloms” que utilitzen algunes plataformes digitals per referir-se a la plaça de Catalunya.

Col·laborar amb entitats, institucions i empreses en el control de la població de coloms.

Per augmentar l’abast del programa de control ètic de la població de coloms, és indispensable el suport i la col·laboració entre els diferents agents que poden veure’s afectats per la sobrepoblació i que alhora poden contribuir al control de l’espècie.

A continuació, es detallen les propostes de contribució que poden endegar les entitats, institucions i empreses:

  • Col·locar dispensadors que subministrin pinso tractat amb nicarbazina.
  • Difondre el problema de la superpoblació de coloms en els programes de comunicació als recintes.
  • Informar sobre les bones pràctiques ambientals a les zones de cafeteria o menjadors.
  • Desenvolupar accions de responsabilitat social corporativa per implementar programes que permetin substituir l’activitat d’alimentar per altres relacionades amb la cura d’animals i plantes que no suposin contribuir al desajust poblacional de la biodiversitat, per exemple, construir murs verds en casals, col·laborar en el manteniment dels escocells o altres activitats relacionades amb el medi ambient a la via pública.

Més informació