A causa d'una incidència tècnica és possible que en alguns serveis es produeixin talls puntuals.

Disculpeu les molèsties que aquesta incidència us pugui ocasionar.

Un nou model de Zoo impulsat per la ciutadania

Medi ambient i sostenibilitat. Llum verda del Plenari per prioritzar-hi la fauna autòctona, reordenar-ne els espais i impulsar-hi la ciència i l’educació

El Plenari municipal ha aprovat el nou Pla estratègic del Zoo, que hi prioritza la conservació de la fauna autòctona, ibèrica i mediterrània, l’impuls científic i educatiu i la reordenació dels espais per ecosistemes coherents amb els animals que hi viuen. A més, la regulació del centre s’inclourà, per petició ciutadana, a l’Ordenança de protecció d’animals per garantir el benestar de les espècies.

La nova visió del zoològic neix del model acordat pel Grup de Treball del Zoo, en què han participat científics, tècnics, el comitè d’empresa del Zoo, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i els grups municipals.

A partir d’aquest treball s’ha definit el pla estratègic amb el patronat de la Fundació Barcelona Zoo, en què s’han consensuat majoritàriament els criteris del nou model.

Paral·lelament, s’ha impulsat la iniciativa ciutadana Plataforma ZOOXXI per incloure la regulació del zoo en l’Ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals del 2014. A més, la iniciativa planteja un model de Zoo que atengui les necessitats dels animals, protegeixi els ecosistemes i les espècies que hi habiten i hi fomenti la investigació i l’educació.

Totes dues mesures s’han aprovat al Plenari municipal.

Conservació d’espècies

La prioritat del nou pla estratègic per al zoològic és que el centre serveixi per protegir espècies de la fauna autòctona i que el nombre d’aquestes espècies suposi el 30% dels animals del zoo, un 15% més que ara.

També s’hi pretén augmentar, fins al 40% del total del zoo, la presència d’espècies amb un grau alt d’amenaça en la natura, que actualment hi representen el 22%.

Més investigació i educació

La recerca s’impulsarà a través de noves línies de col·laboració amb institucions científiques i acadèmiques, que incorporaran el zoològic en el pol de la ciència i l’ecologia del territori.

A més, es preveu que les visites potenciïn l’adquisició de coneixements com a eina educativa i de transmissió de valors i de respecte per la natura, perquè l’experiència no es limiti a l’observació i sigui més activa.

Nous espais més adaptats

L’organització del centre es farà per ecosistemes coherents amb els àmbits naturals de les espècies que hi viuen per afavorir-ne la comoditat i l’adaptació. A més, sempre que sigui possible, s’agruparan les espècies segons la seva relació biològica, com per exemple els primats.

Amb aquest objectiu, s’hi crearà un espai de la Mediterrània com a àmbit prioritari, un centre de biodiversitat marina, un papallonari i un pavelló d’invertebrats.

També hi haurà un espai amb l’ecosistema de la sabana del Sahel i un altre amb l’ecosistema de Madagascar.

Per executar el nou Pla estratègic del Zoo es preveu invertir-hi 64,6 milions d’euros entre els anys 2019 i 2031.