Barcelona aprova el decret que amplia fins a 225 els espais per al lleure dels gossos

Benestar Animal. El decret fixa que a Barcelona els espais per a gossos tindran una superfície total de 969.448m2

Barcelona ha aprovat definitivament el decret que estableix que a la ciutat hi haurà 225 espais per a gossos, més la platja de Llevant, on podran anar deslligats un cop entri en vigor la posada en funcionament d’aquests espais, de cara a finals d’any.

Aquest mapa final de les zones d’esbarjo de gossos és fruit del procés d’exposició pública del decret aprovat inicialment a principis de desembre, on s’han presentat un total de 14 al·legacions.

L’acceptació parcial d’aquestes propostes, que s’ha fet mantenint el criteri de garantir la convivència d’usos en l’espai públic, ha permès ampliar fins a 109 les Zones d’Usos Compartits en franges horàries (ZUC) proposades inicialment i que se sumaran a les 116 Àrees de Gossos existents.

Els canvis incorporats han permès dotar de més espais per a l’esbarjo de gossos els districtes de l’Eixample i Les Corts. En el primer, s’han previst noves ZUC a l’avinguda Josep Tarradellas, el parc de l’Estació del Nord i el parc de Joan Miró. En el cas de  Les Corts s’han incorporat els Jardins de la Font dels Ocellets, els Jardins de Doctors Dolsa i el Passeig Joan XXII. A Ciutat Vella s’incorpora una part del Parc de la Ciutadella, en concret els camins de la part superior del parc limitant amb el passeig de Pujades, i a Sants-Montjuïc s’amplien les ZUC de l’entorn de Montjuïc.

El decret fixa que a Barcelona els espais per a gossos tindran una superfície total de 969.448m2, uns 25.000m2 més en relació a la proposta inicial. Aquesta superfície permet assegurar que la ciutat disposa de suficients espais per garantir el benestar dels gossos i donar resposta a les seves necessitats d’exercici i de socialització. S’estima que a la ciutat hi viuen 180.000 gossos.

Què són les ZUC?

Les zones d’usos compartits amb gossos són carrers, places, rambles, parcs o altres espais a la via pública on, en franges horàries de matí i tarda, es permetrà portar els gossos deslligats.

Les ZUC estaran degudament senyalitzades i n’hi haurà com a mínim 1 a cada un dels 73 barris de la ciutat. El 95% del veïnat tindrà un d’aquests espais a menys de deu minuts caminant de casa.

Les ZUC es començaran a senyalitzar a partir del proper estiu i estaran plenament implementades el desembre de 2023, quan començarà a aplicar-se l’ordenança que estableix que els gossos només podran anar deslligats en aquests 225 espais.

Durant aquest any es desenvoluparà una campanya informativa que acompanyarà el desplegament dels nous espais.

L’establiment de les ZUC és fruit del desplegament de les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA).

Amb la incorporació de les ZUC es disposarà d’un total de 225 espais per a gossos:

-70 àrees de gossos: fins a 400 m2

-46 àrees d’esbarjo per a gossos: de més de 400m2 (la meitat amb més de 700m2)

-109 zones d’usos compartits (66 amb una superfície d’entre 2.000 i 10.000m2 i 11 amb una superfície superior)

-Platja de gossos