13 December, 2017 - 17:24

Participació. Un miler d’infants i adolescents es troben al Zoo de Barcelona per treballar i pensar el futur del parc, una tasca que durarà tot el curs i culminarà amb unes conclusions que entregaran a l’alcaldessa al maig.

Un miler d'escolars s'han trobat al Zoo de Barcelona per conèixer, comprendre, valorar i pensar el paper d'aquest parc actualment. Aquesta activitat forma part d'un procés en què, durant tot el curs, alumnes de sisè de primària, secundària i educació especial treballaran per elaborar unes conclusions que entregaran a l'alcaldessa a la primavera, en una nova edició de l'Audiència Pública als nois i les noies.

Els òrgans de participació ciutadana tenen l’objectiu de potenciar la implicació de tots els col·lectius de la societat per definir el model de ciutat del futur, incidir en el debat polític i fomentar mecanismes democràtics que superin la lògica de les eleccions. També els joves hi tenen el seu espai, l’Audiència Pública als nois i les noies de Barcelona dona veu a infants i adolescents i els educa perquè puguin exercir una ciutadania participativa.

La 23a edició de l’Audiència Pública se centra en el model del Zoo de Barcelona, que, després de 125 anys en funcionament, es troba en ple debat pel que fa al seu futur model, un camí per a un parc que doni prioritat a l’educació, la conservació d’espècies i el benestar animal. Aquest model s’està redissenyant mitjançant un grup de treball, i ara els estudiants dels diversos centres educatius implicats en aquest espai de debat podran participar en el procés de decisió.

De les escoles al Saló de Cent

L’objectiu d’aquest espai de diàleg és que els estudiants aprenguin a exercir la participació ciutadana, a aplicar habilitats de pensament, a argumentar i a elaborar propostes sobre les funcions i els valors que hauria de prioritzar “El Zoo que volem” en el futur.

A la jornada de treball d’avui s’ha començat a treballar amb activitats sobre el terreny i s’han posat en comú les conclusions del treball previ que s’ha fet a les escoles. Durant els pròxims mesos hi haurà més sessions, que es clouran al maig amb un acte al Saló de Cent en què els nois i les noies lliuraran un manifest final consensuat a l’alcaldessa, Ada Colau.

Es tracta de la 23a edició que s’organitza de l’Audiència Pública als nois i les noies. Els últims anys els estudiants han tractat els temes de seguretat i ciutat i “Barcelona, ciutat refugi”.