Un nou model de Zoo basat en la conservació, la recerca i l'educació

Animals. El grup de treball “Model de futur del Zoològic de Barcelona” ha plantejat, d’acord amb el paradigma de benestar animal que es vol per al Zoo de la ciutat, renunciar a la presència de dofins a l’equipament.

El grup de treball que s’encarrega de decidir i gestionar el futur del Zoològic de Barcelona vol establir un model que garanteixi el benestar animal, fomenti la recerca, la difusió i l’educació i se centri en espècies amenaçades o en perill d’extinció per tal de millorar-ne les condicions.

El nou model de Zoo, que seguirà ubicat al parc de la Ciutadella, anirà més enllà de les mateixes instal·lacions, treballarà per la preservació de les espècies i farà recerca amb els animals que hi hagi en captivitat, centrant-se especialment en els que siguin autòctons. A més, també hi serà prioritària l’educació, per fomentar el coneixement de la biodiversitat i els ecosistemes i, sobretot, per conscienciar sobre la importància de la conservació i la protecció dels hàbitats.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que des del consistori es defensa el futur del Zoo, i que per això “cal actualitzar-ne l’equipament i plantejar un nou model basat en la conservació allà on són les espècies, especialitzat en recerca per millorar el benestar animal i que treballi molt més el projecte educatiu”.

En aquest marc, el Govern municipal, ERC i la CUP han expressat la seva voluntat de renunciar a la presència de dofins a l’equipament per al benestar dels animals. Es tracta d’una mesura que es pren a causa de la petició de l’Associació Europea de Mamífers Aquàtics de millorar la situació d’aquests animals abans del 2019. Davant la complexitat i els problemes que podien causar als animals del Zoo les obres que requeria l’ampliació del delfinari, s’ha acordat traslladar els dofins que hi ha actualment a les instal·lacions a nous emplaçaments més adequats per a la seva salut.