Nous cicles temàtics

Cicles temàtics. Comencem el 2021 amb noves propostes de cicles temàtics sobre temes com la dualitat entre natura i cultura, els reptes socials de la covid-19 i la creativitat durant els anys 20.

XV Cicle de Filosofia. Natura/cultura: superar el dualisme
De l’11 de gener al 23 de febrer de 2021

Des d’aquells filòsofs anomenats físics i la seva atenció en la natura per extreure un pensament racional allunyat de les supersticions mitològiques, passant pels grans clàssics de la modernitat i la contemporaneïtat, el debat sobre el pretès dualisme natura/cultura ha estat present. Ara, inserits en plena pandèmia, no són poques les veus, de l’àmbit científic i filosòfic, que s’aixequen per qüestionar aquesta dualitat i per recordar que cal superar-la.

Cicle coordinat per: Pol Capdevila i Francis García
Hi col•labora: Associació d’Estudis de Filosofia de la UAB

Visions de la ciència. Coneixement i convivència davant la pandèmia
Del 18 de gener al 8 de març de 2021

Aquest cicle aborda científicament i divulgativament alguns dels principals reptes socials associats a conviure amb la covid-19: biodiversitat, diversitat genètica, evolució, adaptació, malalties emergents i desinformació. A partir de conceptes científics sobre biologia evolutiva en el context de la ciència d’avantguarda, realitzada per investigadores del CSIC, s’explicaran importants conceptes relacionats amb la covid-19, el seu origen i expansió, mostrant estratègies evolutives d’èxit en la natura, i com aquest coneixement és útil en el dia a dia de les persones, perquè afavoreix la salut i la cohesió social.

Hi col•labora: La ciència al teu món

Els feliços anys vint: diversió, crisi i guerres
De l’1 al 26 de febrer de 2021

La dècada de 1920 ha estat recordada com una dècada feliç, però realment va ser així? Hi havia una voluntat d’oblidar els estralls de la Gran Guerra per una part de la població, però a una altra li era impossible, per les lesions, la inadaptació i la nostàlgia del camp de batalla.
Ens aproximem a aquesta dècada i la reivindiquem en la seva creativitat cultural, artística i democràtica, que es va veure malauradament marcada per l’ascens dels totalitarismes. Farem una aproximació a la dècada tant a escala mundial com de Catalunya.

Hi col•labora: Tot Història Associació Cultural

Patricia Highsmith, l’angoixa feta literatura
De l’1 de març al 13 d’abril de 2021.

Patricia Highsmith (1921-1995) és una de les autores de ficció més importants del segle XX. Destacada com a escriptora de gènere negre, ha convertit l’angoixa en un dels temes principals de la seva creació, tant en novel•la com en els seus llibres de relats. Amb aquest cicle pretenem homenatjar, amb xerrades i sessions de contes, una autora clau en la ficció contemporània i analitzar la seva possible influència en la literatura contemporània i també a casa nostra.

Cicle coordinat per: Sebastià Bennasar