Curs online 'Literatura i pensament a la Ruta de la Seda: l'experiència sufí'

Rumi, Ibn ‘Arabî, Jami, Yunus Emre i molts d’altres van ser sufís reconeguts per la seva contribució a les lletres i el pensament universal. Aquest curs proposa una introducció progressiva a les formes d’espiritualitat anomenades «sufisme» dins de la seva pròpia història. Al llarg dels segles el sufisme ha estat i encara avui constitueix un fenomen essencial per a moltes societats de l’Àsia Central, des del Pamir fins al Zagros aproximadament.

Plantejarem un recorregut tot presentant el seu context i les figures més rellevants de la seva literatura i del seu pensament en paral·lel a la cultura i les lletres en el seu període de formació i clàssic entre els segles IX i XVI. La compressió de diversos textos seleccionats amb el seu comentari explicatiu serà la base del curs, obert a tots els nivells.

Professor:

Prof. Víctor Pallejà de Bustinza, arabista i islamòleg. Estudiós i viatger, filòleg en llengua àrab, diplomat en La Sorbona (EPHE Vist i). Ha estat investigador dins de l’Avicenna Project, patrocinat per l’European Research Council (ERC) i actualment és investigador independent. També ha ensenyat a les universitats de New Haven, Universitat d’Alacant, Universitat Internacional de Catalunya i Universitat Oberta de Catalunya. Ha participat com a expert en desenes de col·loquis internacionals dels últims decennis i ha impartit prop de dos centenars de conferències. És expert en pensament islàmic i història de les religions, particularment del sufisme (tasawwuf). Ha traduït d’Ibn ‘Arabî una selecció de Les il·luminacions de la Meca (Siruela, 1996). Ha viatjat extensament i manté contactes regulars amb mestres tradicionals i intel·lectuals des del Marroc fins Tadjikistan i l’Índia. Coneix l’Àsia Central i l’Índia, Síria, Egipte, Tunísia, Algèria i el Marroc, a més de Turquia, Iran, Uzbekistan, Azerbaidjan i Tadjikistan.

Horaris

Casa Àsia

Adreça:
C Bolívia, 56
Districte:
Sant Martí
Barri:
el Parc i la Llacuna del Poblenou
Població:
Barcelona