Curs online 'Una ruta literaria per Corea'

T’agradaria saber més sobre la literatura coreana? En aquest curs farem un repàs històric a la literatura de país asiàtic des dels seus orígens fins a les obres més actuals. La literatura no és només una forma d’expressió artística, sinó que també reflecteix en moltes ocasions les realitats socials i la idiosincràsia dels pobles en què emergeix. A través d’aquest recorregut contextualitzarem una sèrie d’obres clau de la història literària de Corea que també ens ajudaran a comprendre millor la seva societat. 

No cal tenir coneixements previs, de manera que aquesta activitat podria interessar tant si ja has llegit alguna obra de la literatura coreana i vols saber més com si no és el cas i t’agradaria començar a conèixer-la tot acompanyant-nos en aquest viatge.

Programa:


  • 1a Sessió: Els orígens de la literatura coreana i les formes premodernes
  • En aquesta primera sessió s’introduiran alguns dels mites més coneguts i gèneres més rellevants de la literatura premoderna de Corea, així com dos fonts bibliogràfiques fonamentals per al seu estudi: Samguk Yusa i Samguk sagi.
  • 2a Sessió: Literatura moderna de Corea
  • El final de la dinastia Joseon i la modernització de Corea van portar profunds canvis en la societat que també es van veure reflectits en l’expressió literària. En aquesta classe ens endinsarem en el sorgiment de la novel·la moderna a Corea i la creació literària d’una època marcada pel context opressiu de l’ocupació japonesa de la península. Es tracta d’obres escrites en l’alfabet hangul en contraposició a la majoria de les obres premodernes que llevat d’excepcions s’escrivien mitjançant caràcters xinesos.
  • 3a Sessió: Postguerra i industrialització
  • El gran trauma de la Guerra de Corea (1950-1953) que va acabar en armistici i la posterior industrialització ràpida de Corea de Sud, a vegades anomenada “miracle del riu Han”, marcarien les obres literàries d’aquest període i les seves conseqüències segueixen vigents en la societat coreana, ja que, entre d’altres coses, encara no s’ha aconseguit signar un tractat de pau que doni per finalitzada la guerra entre les dues Corees. En aquest apartat tractarem d’apropar-nos a la literatura de l’època des d’una mirada històrica.
  • 4a Sessió: Les escriptores coreanes
  • Aquesta sessió estarà dedicada de manera exclusiva a la literatura femenina coreana i les seves obres més destacades. Un dels motius per a això és la predominança tradicional de figures masculines en la història literària de Corea. Per tant, a través d’aquesta sessió es pretén analitzar les causes d’aquesta realitat i també aprofundir més en la trajectòria i obres d’escriptores fonamentals per entendre la literatura coreana.
  • 5a sessió: Literatura contemporània i tendències actuals
  • Finalment, acabarem el nostre recorregut dedicant una sessió a les tendències literàries més actuals i les obres més rellevants del panorama actual, així com als seus interaccions amb els mitjans audiovisuals en forma d’adaptacions a cinema i drames.

Lectures recomenades:

I: La canción de Chun-hiang (Verbum, 2016)

II: Alas (A: Yi Sang y otros narradores coreanos, Verbum, 2005)

III: La Plaza (Choi In-Hun, Verbum, 2016)

IV: La Vegetariana (Han Kang, Rata, 2017)

V: Tengo derecho a destruirme (Kim Youngha, Malas Tierras, 2021)

Professor:

Álvaro Trigo Maldonado, doctor en Llengües Modernes i professor d’estudis coreans a la Universitat de Salamanca.

Horaris

Casa Àsia

Adreça:
C Bolívia, 56
Districte:
Sant Martí
Barri:
el Parc i la Llacuna del Poblenou
Població:
Barcelona