Cures, suport mutu i cultura des de casa en temps de la Covid-19

Covid-19. La plataforma de participació ciutadana Decidim Barcelona ofereix a la ciutadania recursos generats per veïns i veïnes de la ciutat.

La plataforma de participació ciutadana Decidim Barcelona ofereix a la ciutadania recursos generats per veïns i veïnes de la ciutat. A més, al web de Barcelona Cultura, s’ofereix un recull complet d’activitats per mantenir viu el teixit cultural de la ciutat.

El projecte Barcelona des de casa agrupa les iniciatives en quatre grans àmbits: cures col·lectives i suport mutu, recursos educatius, iniciatives culturals i recursos per fer esport a casa.

Barcelona des de casa, un web senzill i intuïtiu

El lloc web Barcelona des de casa es divideix en diferents blocs. D’una banda, hi trobem les iniciatives de ciutat: en aquest espai convergeixen tots els continguts o materials que els equipaments públics posen a l’abast de la ciutadania, com el fons documental de les biblioteques, equipaments culturals, museus, i festivals literaris, així com les iniciatives ciutadanes que s’han creat.

El segon bloc és l’Espai dels Districtes, on figuren iniciatives també del Districte de Sant Martí. Aquí es pot trobar un repositori de propostes de proximitat i, a més, un fòrum per compartir experiències i emocions per tal de reforçar el suport mutu entre el veïnat.

A La Plaça, s’ha ideat com a un punt de trobada ciutadana per compartir eines, recursos i coneixement: exercicis esportius per fer a casa, receptes de cuina, jocs i activitats, xerrades i molt més.

La intel·ligència col·lectiva a disposició de tothom

L’eina digital Barcelona des de casa, que es vehicula des de la plataforma Decidim Barcelona, neix de la ràpida organització de la ciutadania. Ofereix, a més, recursos digitals en obert perquè es puguin consumir durant els dies d’aïllament i està pensada perquè tothom hi pugui col·laborar i perquè es comparteixi amb el cercle familiar, d’amics o veïnal.

La iniciativa, que estarà activa mentre duri el període d’excepcionalitat i l’aïllament, inclourà tota la informació per al suport col·lectiu, però no substitueix les fonts oficials d’informació sobre la gestió de la Covid-19 i tampoc no és un espai d’atenció a la ciutadania.

Bon veïnatge durant el confinament amb el projecte Radars

El projecte Radars, la iniciativa comunitària que cerca millorar la qualitat de vida de la gent gran creant i enfortint els vincles amb la comunitat, proposa oferir als veïns i veïnes més vulnerables solucions per a una part de les necessitats quotidianes.

Les persones que no formen part de col·lectius de risc es poden oferir per donar suport a persones que no poden sortir de casa, per exemple, portant-los aliments quan van a comprar, passejant el seu gos quan treuen el seu, baixant les escombraries o trucant a les persones en risc de vulnerabilitat que viuen soles. Es recomana penjar una graella al vestíbul de l’escala perquè els veïns i veïnes que ho necessitin puguin escriure-hi què els aniria bé.

En qualsevol cas, si es detecta alguna situació greu que afecta una persona gran, es recomana posar-se en contacte amb els serveis socials, trucar al telèfon 93 619 73 11 bé escriure un correu a radarsgentgran@bcn.cat.

La cultura, també des de casa

A través de la plataforma digital de Barcelona Cultura s’ofereix un recull complet d’activitats, tant publiques com privades, per mantenir present el teixit cultural de la ciutat.

L’activitat es pot seguir minut a minut a través de les xarxes socials de Barcelona Cultura, amb les etiquetes #LaCulturaTacompanya i #Barcelonadesdecasa, i del butlletí setmanal que s’envia als subscriptors del canal.

Portes virtuals obertes a museus i centres d’art municipals

Podreu visitar exposicions i sales de museus des de casa i endinsar-vos en les col·leccions d’alguns dels equipaments de la ciutat. Trobareu diferents propostes digitals creades específicament per a aquests dies al Museu del Disseny, a El Born CCM, al Museu Frederic Marès, al Reial Monestir de Pedralbes, a l’Arxiu Fotogràfic, al Servei d’Arqueologia, al Castell de Montjuïc, a La Virreina Centre de la Imatge o a la Fabra i Coats.

A més, recordeu que podeu recuperar a la xarxa, de manera oberta i gratuïta, continguts culturals com ara les conferències i xerrades de la primera edició de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta i de la Biennal Ciutat i Ciència.

Podeu consultar més informació sobre “Barcelona des de casa” a Decidim Barcelona. En aquest web trobareu més informació sobre el projecte Radars, i tota la informació sobre “La cultura t’acompanya”, a Barcelona Cultura.