Itineraris per Barcelona

15/03/2022 - 12:33

Itineraris. Us proposem un seguit de rutes literàries i històriques per diversos barris de Barcelona en què la literatura clàssica i la moderna ens mostren les altres cares d'indrets coneguts que, tanmateix, sovint han estat oblidats.

Activitat gratuïta, amb inscripció prèvia. Cal tenir el carnet de Biblioteques de Barcelona.

Durada: 2.30 h

Nada i la Barcelona de postguerra
Divendres 1 d’abril, a les 17.30 h. Cal inscripció prèvia.
Divendres 8 d’abril, a les 17.30 h. Cal inscripció prèvia.
Carmen Laforet tenia poc més de vint anys quan va escriure una de les novel•les més importants de la literatura espanyola del segle XX: Nada. Primer premi Nadal, el relat de Laforet ens apropa a una Barcelona trista, decadent, mancada de llibertat, una ciutat que sobreviu com pot al terrible període de postguerra.
La ruta recorre els passos d’Andrea, la jove protagonista que arriba a Barcelona per estudiar a la universitat. Són els anys quaranta i la ciutat somniada per la noia esdevé un indret hostil i poc acollidor.
Inici: plaça de la Universitat, davant de l’entrada principal de la UB.
Final: avinguda de la Catedral
A càrrec de Marga Arnedo

El Quixot a Barcelona
Dissabte 30 d’abril, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Tot i que no hi ha cap document que certifiqui la visita de Miguel de Cervantes a Barcelona, és probable que l’escriptor hi fes dues estades. La segona, a principis del segle XVII, permetria a l’escriptor viure la ciutat d’una manera més intensa, conèixer la seva gent i els carrers i participar en les festes.
La publicació de la segona part d’El Quixot, el 1615, situa Don Quixot i el seu inseparable Sanxo per la ciutat de Barcelona i us proposem, en aquest itinerari per Ciutat Vella, recórrer els escenaris de la novel•la  universal.
Inici: Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat
Final: carrer de la Portaferrissa
A càrrec de Núria Pujol

El cementiri de les Corts, la història d’una vila
Dimecres 4 de maig, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Dissabte 7 de maig, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Les Corts era una vila amb una escassa població que vivia en masies, les quals formaven la seva fisonomia fins a mitjan segle XIX. El procés d’industrialització va modificar el seu caràcter marcadament rural per sempre i el fort creixement demogràfic va transformar la vila fins a la seva annexió a Barcelona. Us proposem un itinerari on tractarem els orígens de les Corts i la seva evolució i ho farem mitjançant el llegat patrimonial més representatiu del barri i del seu cementiri. A partir de les sepultures més rellevants, podrem connectar amb l’antiga vila de les Corts i conèixer les figures que la van impulsar. A més, descobrirem els personatges il•lustres que hi són enterrats i algunes històries molt sorprenents.
Inici: Biblioteca Montserrat Abelló
Final: cementiri de les Corts
A càrrec d’Adrià Terol.
Hi col•labora: Cementiris de Barcelona

La Gràcia de Joan Perucho
Divendres 13 de maig, a les 17.30 h. Cal inscripció prèvia.
El centenari del naixement de l’escriptor Joan Perucho és l’ocasió per retre-li homenatge amb itineraris literaris per la ciutat de Barcelona que ens conviden a descobrir-lo i a viatjar en el temps. La Gràcia de Joan Perucho és un recorregut evocador per l’antiga vila de Gràcia, on va néixer i on va viure durant la infantesa i la joventut, tot seguint el fil de les memòries de l’autor i altres textos.
Inici: Plaça de la Vila de Gràcia
Final: Travessera de Gràcia / Passeig de Sant Joan
A càrrec de Maria Nunes
Hi col•labora: Barcelona Ciutat de la Literatura

Poetes transgressores
Dissabte 14 de maig, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Dissabte 21 de maig, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
La Residencia de Estudiantes va acollir molts creadors de referència com Lorca, Dalí, Buñuel… Entre ells, un grup de dones, artistes pluridisciplinàries com Remedios Varo, Maruja Mallo, Josefina de la Torre (actriu de doblatge de Marlene Dietrich), reconegudes mundialment van tenir una participació activa en aquest moviment. Un gest, negar-se a dur barret, els va donar el nom de “”Las Sinsombrero””. Ara les recuperem a través dels seus versos que combaten la violència i el desànim i que vincularem a espais especials de la ciutat rellevants per a elles.
Inici: Biblioteca Gòtic – Andreu Nin
Final: Liceu
A càrrec de Norma Cano

Art i cultura al cementiri de Sant Gervasi
Dimecres 25 de maig, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Dissabte 28 de maig, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
El cementiri de Sant Gervasi va ser fundat l’any 1853 per donar resposta a les defuncions d’una vila en procés de transformació. A mitjans del segle XIX, Sant Gervasi de Cassoles, un petit municipi de camperols, es va convertir en el refugi de moltes famílies burgeses barcelonines que buscaven una millor qualitat de vida. Us proposem un itinerari per un cementiri d’un gran valor patrimonial, on la mostra de riquesa i gust per l’art de les sepultures recorden les torres que es van edificar a la zona. A més, ens aproparem a figures cabdals per a la cultura catalana com van ser Joan Maragall i Lluís Domènech i Montaner, entre d’altres.
Inici i final: cementiri de Sant Gervasi
A càrrec d’Adrià Terol.
Hi col•labora: Cementiris de Barcelona

La Barcelona bombardejada
Dissabte 4 de juny, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Dissabte 18 de juny, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Entre el mes de febrer del 1937 i el gener del 1939, Barcelona va ser bombardejada sistemàticament per les aviacions italiana i franquista, que van llançar projectils sobre la Barceloneta, Ciutat Vella, l’Eixample, el Poble-sec, el Poblenou, etc., castigant una vegada i una altra els seus veïns. Us proposem un itinerari pel centre de la ciutat que té com a objectiu recordar l’”urbicidi” que va patir la ciutat durant més de dos anys. Recorrerem alguns dels punts més emblemàtics d’aquest episodi històric (bombardeig del Coliseum, Universitat de Barcelona, Sant Felip Neri, Catedral, etc.) i coneixerem les afectacions que les bombes enemigues van ocasionar a la ciutat.
Lloc inici: plaça de la Universitat (porta principal de la Universitat de Barcelona)
Lloc final: Biblioteca Sant Pau – Santa Creu
A càrrec de Mireia Capdevila

El cementiri de Sant Andreu, la identitat d’un poble
Dimecres 8 de juny, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
Dissabte 11 de juny, a les 10 h. Cal inscripció prèvia.
La riquesa de les seves aigües i la posterior fortalesa de la seva indústria va fer que Sant Andreu de Palomar fos la vila més poblada del pla de Barcelona. Per aquesta raó, va ser la primera a construir un cementiri adaptat a les necessitats d’una nova societat, seguint els passos de Barcelona amb el cementiri de Poblenou. Us proposem un itinerari per resseguir l’evolució de Sant Andreu i el patrimoni històric i artístic que s’hi pot veure. Finalment, visitarem el cementiri, un dels llegats culturals més representatius de l’antiga vila i del seu caràcter propi que avui dia encara conserva.
Inici: Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra
Final: Cementiri de Sant Andreu
A càrrec d’Adrià Terol.
Hi col•labora: Cementiris de Barcelona

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.