La transformació del barri de Canyelles i la desaparició de la Guineueta Vella. Patrimoni de Barcelona en imatges.

BCNROC. Amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona, s’ha afegit una nova col·lecció d’imatges al repositori institucional de l’Ajuntament

Amb la voluntat de donar visibilitat al ric patrimoni fotogràfic sobre l’evolució social i urbanística dels barris de la ciutat de Barcelona s’ha afegit al BCNROC, el repositori institucional de l’Ajuntament de Barcelona, una selecció del fons fotogràfic del barri de Canyelles.

Aquesta nova col·lecció és fruit del treball col·laboratiu entre el SEDAC, Servei de Documentació i Accés al Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona, i Biblioteques de Barcelona, per donar a conèixer la col·lecció local de les biblioteques dels barris de la nostra ciutat, les quals acullen un important patrimoni documental fruit de les donacions dels veïns  i  testimoni de la vida ciutadana i de la història de la ciutat.

Aquestes imatges digitalitzades tenen el seu origen en les instantànies, en  blanc i negre i en color, realitzades pels veïns del barri i cedides per l’Associació de Veïns.

Les fotografies mostren els inicis del barri de Canyelles, des de la dècada dels setanta, i la fi de l’antiga Guineueta Vella. Canyelles va ser construït als terrenys que abans englobaren la Guineueta Vella, antic conjunt de cases baixes i d’auto-construcció que s’havia aixecat al primer terç del segle XX a la falda de Collserola. Són un testimoni de la  transformació urbana i social del barri fins a l’any 2006: la construcció dels edificis d’habitatges, la urbanització dels carrers, la construcció del Parc de Josep Maria Serra Martí, la cobertura de la Ronda de Dalt, la inundació de la Ronda de Dalt junt a la plaça Karl Marx, la presència de porcs senglars als entorns per la proximitat a la muntanya, etc.

Per facilitar, a l’usuari, la cerca i reutilització d’aquests materials des del repositori BCNROC, el SEDAC ha enriquit les fotografies amb metadades descriptives que ajuden a fer una cerca de qualitat i permeten accedir a les imatges per molts punts d’accés. Es detallen, també, les condicions d’ús de cadascuna amb les corresponents llicències Creative Commons que detallen la reutilització permesa a les comunitats que poden estar interessades.