Exposició "La pols de l'era"

Fotografia. Del 17 de març al 15 d’abril de 2021, l’exposició La pols de l’era, que mostra els treballs d’Ana Anaya, Joan Teixidor i Viktor Kostenko, tres fotògrafs formats a l’IEFC.

Diu el refrany popular: “Qui no vulgui pols que no vagi a l’era”  i un dels significats comporta allunyar-se d’allò que pot suposar perills o molèsties per evitar caure-hi o patir-les.  Ho podem entendre com una recomanació conservadora, que convida a l’immobilisme, i res més lluny dels tres projectes que es presenten en aquesta exposició.  Les autories d’aquesta mostra s’han aventurat lluny de la comoditat de la immediatesa per arriscar-se en un territori imprecís.

La pols de l’era ha estat també la necessitat d’entusiasmar-se amb els halurs de plata i l’accidentalitat en la construcció de la imatge. Calia bellugar-se entre la llum i la foscor per acabar obtenint allò que els remou l’ànima.

L’acció de batre el blat i exposar-se a la pols és un reflex del procés en què han estat sotmesos fins a aconseguir allò que han conreat.  Ana Anaya cerca en el misteri de les ombres per trobar-hi emoció i bellesa. Joan Teixidor explora les vores i furga en els límits emocionals per mitjà de la fotomatèria.  Viktor Kostenko recorre els significats d’un viatge que neix amb l’obsessió del record  i que ara transita cap al final d’una etapa .

Ara només ens queda acostar-nos a l’era i deixant-se embrutir per la pols que han provocat tots tres.

Del 17 de març al 15 d’abril de 2021, es pot veure a la sala d’exposicions de la Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles, l’exposició La pols de l’era, que mostra els treballs d’Ana Anaya, Joan Teixidor i Viktor Kostenko, tres fotògrafs formats a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.