Irene Vallejo, Pregonera de la Lectura 2021

Pregó de la Lectura. El proper dijous 22 d’abril, a les 18 h (activitat en línia). L’escriptora Irene Vallejo conversarà amb Xavi Ayén sobre el conjunt de la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida.

L’escriptora Irene Vallejo conversarà amb el periodista Xavi Ayén al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona sobre el conjunt de la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida. El Pregó es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Barcelona i del perfil de Twitter de Biblioteques de Barcelona (amb motiu de les mesures per a la prevenció de la covid-19, enguany només es podrà seguir a través de la reproducció en línia).

Nascuda a Saragossa el 1979 i llicenciada en Filologia Clàssica, Irene Vallejo va obtenir el doctorat europeu per les universitats de Saragossa i Florència. Des de la infantesa es va sentir fascinada per les llegendes de Grècia, Roma i el món mediterrani. Actualment duu a terme una intensa tasca de divulgació del món clàssic impartint conferències i a través de les seves col·laboracions habituals als diaris Heraldo de Aragón i El País. També ofereix des de 2015 freqüents col·loquis amb estudiants a escoles i instituts de tot l’Estat espanyol, participa en activitats de promoció de la cultura i col·labora amb el projecte Believe In Art, que porta l’art i la literatura als hospitals infantils.

Des del seu llançament el 2019, L’infinit dins d’un jonc ha conquerit unànimement lectors i crítica, s’ha traduït a trenta idiomes i ha assolit guardons tan prestigiosos com el Premi Nacional d’Assaig 2020. De la seva obra literària destaquen també les novel·les La luz sepultada (2011) i El silbido del arquero (2015), les antologies periodístiques Alguien habló de nosotros (2017) i El futuro recordado (2020), els llibres infantils El inventor de viajes (2014) i La leyenda de las mareas mansas (2015) i l’assaig breu Manifiesto por la lectura (2020).

L’escriptora se suma a la llista de pregoneres i pregoners que, des del 2003, han protagonitzat aquest acte honorífic a la ciutat de Barcelona: Quino, José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luis Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville, Claudio Magris, Yasmina Reza, Almudena Grandes i Mia Couto. L’any 2020, en el context de la pandèmia amb motiu de la covid-19, es va programar el pregó en forma de Diàleg de Sant Jordi, una conversa entre els escriptors Empar Moliner i Julià Guillamon.