Petites editorials, grans projectes

Amb aquest nou centre d’interès Petites editorials, grans projectes, a la Biblioteca El Clot-Josep Benet apostem per donar a conèixer la gran tasca que duen a terme una sèrie d’editorials, les anomenades editorials independents.

Volem donar cabuda a llibres triats, traduïts i editats amb molta cura. Llibres per a lectors exigents amb el contingut i també amb el continent. D’entre totes aquestes iniciatives, comencem amb les editorials amb seu a Barcelona i que editen literatura de ficció.

Esperem poder fer créixer aquest nou projecte entre els diferents actors, sense els quals no tindria raó de ser: lectors, editorials i llibreries.

Per tal de donar a conèixer les diferents editorials que formen part del centre d’interès Petites editorials, grans projectes, per la biblioteca aniran passant escriptors, editors, traductors, llibreters i altres agents culturals del món del llibre que ens ajudaran a posar en relleu diversos aspectes del món editorial independent. Al fons documental del centre d'interès podreu trobar títols com L’Accidental, d’Ali Smith, novel·la publicada pel segell Raig Verd Editorial; Els Barcelonins, d’Adrià Pujol Cruells, editat per L’Avenç,; “Rashōmon” i “Dins un bosc”, dos contes de Ryūnosuke Akutagawa, que l’editorial Lapislàtzuli ha recollit en un sol volum, o Con pedigree, de Lola Van Guardia, publicada per Egales.

A banda del fons, ubicat físicament a la biblioteca, també volem treballar amb les editorials d’una manera més propera. És per aquesta raó que bimensualment convidem una editorial a ser resident a la biblioteca. Li cedim un espai i un dels nostres aparadors per fer promoció del seu catàleg. Tanmateix, conjuntament amb l’editorial, programem activitats en diversos formats que permeten als lectors conèixer de primera mà cada proposta editorial.

El novembre del 2017 es va inaugurar aquest centre d’interès, i des d’aquest moment han sigut editorials residents a la biblioteca:

 

Durant el curs 2018/2019 vam posar en funcionament un nou club de lectura en el que es llegeixen llibres publicats per editorials independents. A més de la persona conductora, es procura que a cada sessió hi participi l’editor o algun membre de l’editorial del llibre que es comenta. Enguany estem celebrant la tercera edició d’aquest club de lectura (2021).

Inspirat en el seu germà gran, el centre d’interès Petites petites editorials, grans projectes, creat l’octubre del 2019, també vol donar a conèixer la gran tasca que, en matèria de literatura infantil, estan duent a terme les anomenades editorials independents amb seu a Barcelona. Llibres per a petits lectors que, com els destinats al públic adult, han estat triats, traduïts i editats amb molta cura.