Què és el col·leccionisme?

El col·leccionisme és una afició que consisteix a agrupar i organitzar objectes d'una categoria determinada. El col·leccionisme depèn de l'afició de cada col·leccionista, ja sigui artística, filatèlica o numismàtica, per esmentar-ne només alguns exemples.

Pel que fa al contingut de la col·lecció, el col·leccionista decideix diferents criteris a l'hora d'elaborar-la:

 • Objecte. S'ha de decidir què es vol col·leccionar (quadres, ampolles de vi, segells...).
 • Temàtica. Hi ha col·leccionistes que defineixen el límit de la seva col·lecció en una temàtica concreta (art del segle XIX per als col·leccionistes d'art, monedes espanyoles d'entreguerres, etc.).
 • Tenint presents aquests conceptes, es pot dir que algunes col·leccions es poden completar, almenys en el sentit de tenir una mostra de cadascun dels articles de la col·lecció (com pot ser una còpia de cadascun dels llibres que ha escrit Agatha Christie, per exemple), mentre que d'altres són inabastables. Els col·leccionistes que intenten completar les col·leccions es coneixen amb el nom de completistes.

El fons està format per les seccions següents:

 • Joguines. Col·leccionar joguines és una afició molt especial. Les joguines són molt més que antiguitats valuoses. Ens recorden els meravellosos dies de la infantesa.
 • Història del col·leccionisme. Fons dedicat a llibres que expliquen des de quan existeix el col·leccionisme, les tendències de les col·leccions al llarg de la història...
 • Filatèlia. És l'estudi dels segells de correus i de les marques (o timbres) postals. Això inclou el disseny, la producció i l'ús dels segells després que siguin emesos per les autoritats postals. En el I Congrés Internacional de Filatèlia (Barcelona, 1960) es va definir la filatèlia com una ciència auxiliar de la història. Si bé de manera imprecisa, generalment es dóna també el nom de filatèlia al col·leccionisme de segells.
 • Cartofília. Es refereix a l'estudi i el col·leccionisme de postals. En la cartofília es col·leccionen les postals produïdes per la indústria privada, de manera lliure. Per aquesta raó, els col·leccionistes de postals poden trobar moltes peces inèdites.
 • Noves tendències. Ulleres de sol, disseny japonès, ceràmica contemporània, caixes de fusta, mil coses que us puguin passar per la imaginació, s'agrupen en aquesta secció.
 • Toys. Són les joguines que es produeixen principalment com a articles de col·lecció i estan destinades només a ser observades. S'hi inclouen ninos, robots, motos, cotxes, soldats de plom, etcètera.
 • Plaques de cava. Són les plaques metàl·liques que s'utilitzen per segellar les ampolles de cava. En la majoria dels vins escumosos s'utilitza, per segellar les ampolles, un sistema format per un tap de suro, un morrió de filferro i una placa metàl·lica. En el cas espanyol el nom que reben és el de plaques de cava, i en el cas del xampany, spumante italià o altres, el seu respectiu. Aquestes plaques metàl·liques són objecte de col·leccionisme, en especial, i per aquest ordre, a França, Espanya i Itàlia. Només a Catalunya hi ha unes 6.800 plaques catalogades per diferents associacions de col·leccionistes. Aquest col·leccionisme rep el nom de col·leccionisme de plaques de cava.
 • Punts de llibre. Aquest és un objecte de gruix fi, normalment de paper o cartolina, utilitzat per marcar el punt exacte en què queda detinguda temporalment la lectura d'un llibre i així poder tornar-hi amb facilitat. Altres materials d'ús freqüent per als punts de llibre són el cuir, els metalls, la seda, la fusta i les teles. Se'n troben de tots colors, formes, composicions, motius, etcètera.
 • Novel·les i biografies. Personalitats dins el món del col·leccionisme o llibres de ficció en què el personatge o temàtica principal gira entorn d'aquesta bonica afició.
 • Curiositats i altres col·leccionismes. Els objectes que es queden fora d'aquesta organització, els trobareu en aquesta secció.
 • Numismàtica. És l'estudi científic de les formes dels diners al llarg del temps. Tot i que normalment s'associa a l'estudi de les monedes, aquesta disciplina també inclou l'estudi de les medalles i els medallons. El paper moneda, els talons, les targetes de crèdit i altres formes de diners, també tenen un cert interès en numismàtica.