Espai de poesia

"M'exalta el nou i m'enamora el vell": aquest vers de J. V. Foix podria ser el lema del nostre fons especial de poesia, que posa al teu abast més de set mil revistes, audiollibres, poesia musicada i -sobretot- l'obra de poetes de tots els temps: autors clàssics com Homer, Dante, Baudelaire o Pessoa... però també veus contemporànies com les de Joan Margarit, Elena Medel o Charles Simic.

Per què un fons especial si totes les biblioteques tenen una secció de poesia? Perquè aquesta és la manera que la ciutat disposi d'un fons més divers. Nosaltres adquirim poemaris, biografies i estudis de poesia amb un grau d'especialització que altres biblioteques no hi poden dedicar. Al seu torn, la resta de biblioteques del districte treballen amb cura temes com el teatre, el gènere negre o la novel·la barcelonina: els fons especials es complementen, la col·lecció de ciutat és més rica, i hi podeu accedir des de qualsevol biblioteca.

Per què poesia? No hi ha un sol motiu. Els poemaris no acostumen a figurar entre els llibres més venuts, però ajudar a conservar i difondre el nostre patrimoni literari és una tasca irrenunciable per la biblioteca pública. També ho és ajudar a donar a conèixer nous autors: la poesia no pot competir en igualtat de condicions per l'espai als mitjans i a les llibreries, de manera que tota la visibilitat que puguem donar-li a les biblioteques és poca. A més a més, llegir poesia és un plaer, i un plaer útil, perquè estimula la imaginació i ajuda a desenvolupar les nostres habilitats lingüístiques.

L'especialitat de la biblioteca també respon als interessos del seu entorn: al districte d'Horta-Guinardó hi ha hagut des de fa molts anys un interès i una sensibilitat especials per la poesia, com ho palesa l'existència d'entitats i associacions tan destacades com l'Aula de Poesia de Barcelona, amb la qual hem treballat estretament des del 1999.