Biblioteca

La Biblioteca Montserrat Abelló i Soler s’inaugura el 26 de gener de 2018. Situada al carrer dels Comtes de Bell-lloc, és un nou equipament cultural i de proximitat que comparteix edifici amb l'Ateneu de Fabricació de les Corts. Es converteix en la biblioteca del Districte de les Corts i dona servei als seus ciutadans juntament amb la Biblioteca Miquel Llongueras.

Rep el nom de l'escriptora Montserrat Abelló i Soler (Tarragona, 1918 -Barcelona, 2014), considerada una autora fonamental per a la poesia i la traducció catalanes de la segona meitat del segle XX.

L'equipament, dissenyat per Ricard Mercadé i Aurora Fernández Arquitectes, ocupa l'antiga fàbrica Benet i Campabadal (essent, en un principi, una fàbrica tèxtil i, posteriorment, de fabricació de vidre), i es recupera així un edifici representatiu de les Corts i de la seva història.

Té una superfície de poc més de 4.000 m2 construïts, en els quals s'organitza el programa de la Biblioteca i de l'Ateneu. Es tracta de la rehabilitació de tres edificis antigament destinats a ús industrial. El conjunt el formen una nau amb valor patrimonial i dos edificis construïts posteriorment, de menys valor arquitectònic. La superfície útil de la Biblioteca és de 3.300 m2 repartits entre un vestíbul, un altell i dues plantes, i amb espais propis destinats als infants i als joves.

La biblioteca disposa del servei d'autopréstec i és la primera a incorporar el servei de retorn de documents amb classificació automatitzada de dues boques a les Biblioteques de Barcelona. També disposa d'una sala d’actes amb capacitat per a cent persones, dues sales de suport, espais de treball coworking i un Espai Multimèdia mòbil. Tant el mobiliari com l'equipament informàtic responen al concepte de mobilitat, amb l'objectiu de poder organitzar diferents models de formació amb ordinadors portàtils, tauletes i smartphones.

La biblioteca està especialitzada en cultura maker i té els centres d’interès sobre inclusió social i un fons sobre l’escriptora que dona nom a la biblioteca, Montserrat Abelló.