Nous cicles temàtics a les Biblioteques de Barcelona

Cicles temàtics. Comencem el segon trimestre de 2021 amb noves propostes de cicles temàtics sobre temes com la recerca vital, la història de la ciència i el postcolonialisme.

El virus del sentit: joves i recerca vital

Del 12 d’abril al 3 de maig de 2021

Parlar del virus del sentit implica encomanar la necessitat humana de cercar perspectives que ens inspirin sentit a la vida i que fonamentin l’esperit de confiança i recerca interior. En l’actual situació d’incertesa i fragilitat, això es fa més necessari que mai, especialment entre la població jove. A través de l’espiritualitat, l’art, la literatura o l’activisme, les persones convidades ens mostraran diversos camins a través dels quals explorar aquesta cerca vital.

Cicle coordinat per: Dídac P. Lagarriga

Hi col•labora: Oficina d’Afers Religiosos

La ciència també té història

Del 12 d’abril al 7 de juny de 2021

Aquest cicle explora com la història ens pot ajudar a entendre la ciència, no com una activitat infal•lible i sense incerteses, sinó com una activitat feta per éssers humans i, per tant, subjecta a implicacions i interessos polítics i socials. L’objectiu és mostrar la ciència en tota la seva complexitat per així disposar d’eines per enfrontar-nos críticament tant a les teories conspiranoiques i anticientífiques com a les utopies d’un futur científic i tecnològic de flors i violes.

Cicle coordinat per: Miquel Carandell

Hi col•labora:  Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (Institut d’Estudis Catalans).

El Marroc, el Sàhara i Guinea Equatorial. Reflexions postcolonials

Del 6 al 31 de maig de 2021

El Marroc (fins al 1956), Guinea Equatorial (1968) i el Sàhara (1975) són tres territoris africans colonitzats per Espanya. En el cas del Sàhara, a més, els tractats internacionals dictaminen que Espanya és encara ara la potència administradora. Malgrat que es tracta d’un capítol de la història recent, existeix un gran desconeixement sobre aquests tres països que havien arribat a ser províncies espanyoles. Què vol dir que Barcelona exercís de metròpoli colonial de Guinea? Quin impacte té tot això encara avui? Ho descobrirem a través de llibres, música, teatre i cinema que ens aporten valuoses reflexions postcolonials.

Coordina: Associació Fora de Quadre