Cicle ‘L’Era Digital: La intel·ligència-màquina’

Xerrades. La Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall organitza la tercera edició del cicle sobre la revolució digital, ‘L’Era Digital: La intel·ligència màquina’.

La Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall organitza la tercera edició del cicle sobre la revolució digital, ‘L’Era Digital: La intel·ligència màquina’, amb professionals i experts investigadors en la matèria durant el mes de febrer i març. Totes les conferències i tallers són gratuïts.

Estem acostumats a sentir parlar de màquines intel·ligents. Ara bé, ho són realment? I si és així, en què consisteix aquesta intel·ligència? Es pot parlar d’una intel·ligència intrínsecament maquinista? En aquest cicle examinarem alguns d’aquests sistemes, ens fixarem en com han estat dissenyats, i intentarem desfer algun dels embolics en què màquines i humans es tornen inseparables.

Els ponents de les xerrades són:

Andreu Belsunces, Investiga i treballa en les interseccions entre cultures post-digitals, innovació social i pràctiques col·laboratives. Col·labora amb universitats com Elisava, IED o UOC, i fa consultoria en sociologia del disseny i la tecnologia. És cofundador de Becoming, un col·lectiu d’especulació sociotècnica.

Ramon Sangüesa, professor de la UPC i investigador de la Universitat de Columbia a Nova York. Treballa en la cultura de les tecnologies digitals i en la seva visibilització. Fundador de la plataforma Equipocafeína de recerca i comunicació.

 

Cicle ‘L’Era Digital: La intel·ligència màquina’

Dilluns, 12 de febrer, 19 h

Pensar artificialment?

Es pot dir que les màquines pensen? Què vol dir pensar? Les màquines pensen com ho fem les persones? Quines són les diferències fonamentals en la manera de captar i processar la informació de les persones i les màquines?

 

Dilluns, 19 de febrer, 19 h

Tecnologies molt intel·ligents i més perverses? Discriminalització artificial

El disseny és polític, i encara més quan allò dissenyat pren decisions o simula comportaments humans. És cert que l’ésser humà fa la màquina, però també que la màquina fa l’ésser humà. Quines són les conseqüències d’aquesta frase en un context en què tot el que fem està cada vegada més conduït per assistències virtuals?

 

Dilluns, 12 de març, 19 h

Ets un robot? Les formes de l’automatisme transferides a la vida quotidiana i a l’esfera

social

Amb l’avenç del que s’ha anomenat ‘tecnologies intel·ligents’, cada vegada deleguem una part més gran de les nostres tasques en les màquines. Ara bé, perquè elles ens entenguin, nosaltres hem d’adaptar els nostres llenguatges i formes de comportament. Com més còmodes es tornen les nostres vides amb les màquines, més ens hi assemblem?

 

Dijous, 15 de març, 19 h

Creativitat en intel·ligència artificial

Generalment, la creativitat dels éssers humans es vincula a objectes o eines, de manera que el resultat d’aquesta creativitat és una combinació de capacitats humanes i no humanes. La profunditat d’aquesta col·laboració es torna més complicada quan els sistemes ‘intel·ligents’ comencen a desenvolupar les seves maneres de crear, de manera que ressituen el paper del caràcter humà.

 

 

L’Era digital: La intel·ligència màquina

Febrer-Març

Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall

Sant Gervasi de Cassoles, 85