Així ho recordem: memòria dels veïns i veïnes de Sant Martí de Provençals, la Verneda i la Pau

Història. 3 documentals amb entrevistes a veïns i veïnes significats per la seva lluita per a la millora de les condicions de vida en aquests barris. Un projecte de la Biblioteca Sant Martí de Provençals.

Us presentem un projecte local de recuperació de la memòria històrica, inspirat en el concepte Biblioteca Humana, on cada persona és com un llibre i té una història a compartir.

Aquest projecte, en col·laboració amb el Casal de Gent Gran Sant Martí i realitzat per la Lupe Capell de la productora Xindogu, ha enregistrat els testimonis de tres veïns i veïnes que han tingut un paper rellevant en els barris als quals la biblioteca dona servei. L’objectiu és reconèixer i donar visibilitat, sobretot de cara a les noves generacions, al paper d’aquestes persones que tant han fet per a la transformació i millora dels barris des de diferents àmbits (social, cultural, educatiu, etc.).

Aquest arxiu visual el podeu trobar al Trencadís de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona.

Els seus tres primers protagonistes són:

  • Francisco Liñán, veí del barri de la Pau i president de l’Associació de veïns de la Pau durant molts anys, a més de sindicalista.
  • Imma Palahí, veïna del barri de Sant Martí de Provençals, mestra i voluntària al barri de la Perona de Barcelona durant els anys 70.
  • Rosa Vallverdú, veïna del barri de Sant Martí de Provençals molt implicada en la dinamització cultural del barri.

 

Tres històries per fer-nos despertar l’esperit de reivindicació i lluita veïnal, que són el principi d’un projecte que va començar l’any 2019 i que, després de la pandèmia de covid-19, hem tornat a engegar enguany amb la gravació d’una altra veïna, la Vicenta Ruiz. Un nou testimoni que esperem  s’incorpori a aquest arxiu de la memòria dels nostres barris abans de finalitzar l’any.

La Biblioteca vol agrair a totes les persones que han participat i col·laborat per fer realitat aquest projecte tan engrescador.