Technovation Girls

Technovation Girls. Finalitza l'edició d'aquest any del projecte i les participants de la biblioteca han dissenyat una aplicació anomenada 'HBullying'.

Durant els últims tres mesos, a la Biblioteca Trinitat Vella – J. Barbero, la Dunia i la Inas, juntament amb la seva mentora Noèlia, enginyera informàtica, i les educadores de la biblioteca, s’han trobat per aprendre tecnologia i innovació, en el marc del projecte Technovation Girls.

Des del 2010, més de 25.000 noies de 100 països diferents han participat en aquest projecte, que aquí a Catalunya impulsa l’associació Espiral, Educació i tecnologia i la seva xarxa de voluntàries.

El projecte té per objectiu promoure la tecnologia en nenes d’edats compreses entre els 8 i els 18 anys, a partir de la creació d’una aplicació que pugui donar resposta a una problemàtica social observada per elles mateixes al seu entorn. Avui en dia la representació femenina en el sector, segons la Comissió Europea, és només d’un 15,6% del total espanyol. És important apropar la tecnologia a les nenes, ja que és un sector en creixement exponencial, amb alta demanda i fonamental en la societat del segle XXI.

En aquests mesos, les nenes han après continguts relacionats amb la innovació: recerca i definició de problemes, entrevistes a persones usuàries de la biblioteca, pluges d’idees, prototipat del producte, etc. En la part tecnològica s’ha treballat programació bàsica d’algoritmes i pseudocodi, bases de dades i funcions, variables, condicionals o inclús la intel·ligència artificial. D’altra banda, l’observació de l’entorn i el qüestionament les ha portat a fer-se moltes preguntes i a reflexionar sobre la problemàtica treballada.

HBullying, l’aplicació ideada pel grup, vol donar resposta al fenomen de l’assetjament escolar, creant una eina que pugui ser una ajuda i acompanyament per la víctima, una font de detecció per a les professionals socioeducatives de l’entorn de la persona i, alhora, també vol ser un espai per poder treballar, des de l’anonimat, amb persones que puguin ser còmplices o assetjadores.

L’edició d’aquest any finalitzarà amb una trobada el pròxim 20 de maig a la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la presentació dels diferents projectes i moltes activitats. Us animem a participar en futures edicions!