Els Arxius de Rockdelux (1984-2020)

Exposició. Primera mostra del fons Rockdelux, un homenatge a la revista i a la seva llarga trajectòria . A la sala d'àudios (3a planta).

Al maig de 2020, quan la pandèmia va aturar el món i el que fins aquell moment havíem conegut com a normalitat va començar esdevenir un escenari utòpic, Rockdelux, una de les revistes més emblemàtiques del periodisme musical espanyol, amb seu a Barcelona, 35 anys de sonada trajectòria i 394 números publicats, va haver de tancar les seves portes. Va ser llavors quan la publicació va decidir donar el seu fons documental a la Biblioteca Vapor Vell ─especialitzada en músiques urbanes─, amb el propòsit de què el material que acollien els seus arxius estigués a l’abast de la ciutadania. La donació està integrada per un volum ingent de llibres musicals, revistes especialitzades, CDs i DVDs. La revista també va cedir el seu valuós arxiu fotogràfic: un nodrit catàleg d’imatges, fotografies de concerts i peces promocionals. Tot plegat, juntament amb el fons que la Biblioteca Vapor Vell ha anat adquirint al llarg dels anys, conforma la col·lecció de música moderna més gran de Barcelona. Per difondre-la, s’ha creat aquesta primera mostra entorn Els Arxius de Rockdelux (1984-2020). Es tracta d’una exposició dividida en tres parts:

  • «El millor de l’any»: Cada any, el número més esperat de la revista era el del gener, on es repassava i ordenava el bo i millor de la collita musical de l’any anterior. Aquesta part de l’exposició ofereix una panoràmica d’aquests resums musicals de l’any, recorrent de pam a pam la historia d’aquests números mítics de la revista en paper.
  • «Collages de fotografies d’arxiu»: Sobrevolant literalment l’àrea musical de la biblioteca, trobem una instal·lació fotogràfica amb una selecció d’imatges que donen una bona idea de tot allò que es podia trobar als arxius fotogràfics de la publicació barcelonesa.
  • «La revista en directe»: Una de les seccions més populars de la revista eren les cròniques de concerts. Per tancar l’exposició, la Vapor Vell acull una tria d’algunes de les millors instantànies de directes disparades pels fotògrafs de Rockdelux. Totes elles venen acompanyades de la seva corresponent crítica. Una mostra flotant que també trobareu a l’Àrea de música de la biblioteca.

Mesos després de la desaparició de la llegendària publicació musical, ens trobem amb dos grans motius de celebració: el retorn de la revista, que al desembre de 2020 va renéixer en format digital —com ells mateixos diuen: «igual, però diferent»—, per adaptar-se al signe dels temps, i una exposició que ret homenatge als arxius de Rockdelux i a la crònica de la seva vida en paper cuixé. Dues fites que, sense cap mena de dubte, no deixaran indiferents a nostàlgics i amants de la música i la cultura pop.

Acte de presentació de l’exposició amb concert de la banda Seward divendres 18 de juny a les 18.30h. a la sala d’actes (4a planta). Cal inscripció prèvia.