Comunicat de Biblioteques de Barcelona

Comunicat. Retirada de llibres de la biblioteca de l’escola Tàber del Districte de Sarrià. Anunci de Jornada de reflexió i debat

Arran de la notícia apareguda a BTV sobre la retirada de llibres de la biblioteca de l’escola Tàber del Districte de Sarrià, i de la consegüent polèmica que s’ha instal·lat aquests dies en els mitjans de comunicació, Biblioteques de Barcelona considera oportú posar de manifest que volem llançar una proposta que ajudi a treballar de manera constructiva la selecció de documents per als infants i que afavoreixin valors d’igualtat de gènere, diversitat funcional, interculturalitat, diferents opcions religioses i de pensament, identitats sexuals diverses i una cultura de la pau i de la convivència entre les persones.

La nostra Política de desenvolupament de la col·lecció no passa per la censura, sinó per la selecció de diferents estils narratius visuals, col·leccions de personatges de ficció rellevants, una representació de les obres dels autors (escriptors i il·lustradors) més destacats de la literatura infantil i juvenil, una selecció de clàssics i actuals, un recull de contes tradicionals i adaptacions de qualitat, així com també una representació de diferents gèneres narratius i visuals.

Des de la programació cultural i la política de col·lecció de Biblioteques de Barcelona, compensem els valors que apareixen a la literatura clàssica amb la realització d’activitats que afavoreixen la difusió de valors i conductes adequats a la realitat social i cultural actual, amb sessions de narració de contes adreçades a públic familiar amb continguts basats en nous models familiars, l’adaptació de contes clàssics amb els rols dels principals protagonistes canviats, temàtica LGTBI i diversitat funcional, etc. Organització de cicles temàtics, clubs de lectura que afavoreixen la reflexió crítica i l’intercanvi d’opinions així com una selecció de fons que contribueix a fomentar tots aquests valors.

En aquest context, i amb la voluntat de tendir ponts, anunciem la intenció de convocar una jornada que serveixi com a marc de reflexió i debat al voltant d’aquest tema amb professionals de diferents sectors: bibliotecaris, educadors, famílies, autors, narradors, editors, il·lustradors, llibreters i altres agents implicats.