Llegir imatges. Entendre la il·lustració a partir de les grans famílies estilístiques

SDLIJ. A càrrec d'Aina Bestard, Alfredo Soderguit i Tàssies. Divendres 10 de juny, de 10.30 a 13.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel. Cal inscripció prèvia.

En aquesta Jornada reconeixerem les famílies estilístiques amb l’eina de les cadenes d’estil, interpretarem el llenguatge de la il·lustració i els límits lingüístics dels estils. També coneixerem diferents eines per a la realització de prescripcions de qualitat amb uns criteris per a la valoració d’obres il·lustrades, de la mà de Tàssies.

A càrrec de: Aina Bestard, Alfredo Soderguit i Tàssies

Dia: Divendres, 10 de juny
Hora: de 10.30 a 13.30 h
Lloc: Biblioteca Xavier Benguerel

Organitza: Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil
Libreria convidada: La Petita
Amb la col·laboració de: Ediciones Ekaré y Zahorí Books
Amb el suport de: Consulado General de Uruguay en Barcelona

Cal inscripció prèvia a: https://forms.gle/fTCCSLKsnfH69S3M9

 Aina Bestard

Aina Bestard (Mallorca, 1981) és il·lustradora i dissenyadora tèxtil. Viu a mig camí entre Barcelona i Mallorca. De petita, el seu avi li va ensenyar a dibuixar per compartir la seva pròpia vocació. Va estudiar disseny gràfic i com a dissenyadora ha treballat per marques com ara Miró Jeans, Women’s Secret o Camper. En l’actualitat il·lustra llibres infantils que s’editen arreu del món.

És autora de la trilogia Què s’amaga… (Cossetània Edicions), una sèrie de llibres basats en il·lusions òptiques que s’ha traduït a quinze idiomes i ha venut més de dos-cents mil exemplars a tot el món. Un altre dels seus títols destacats és Naixements bestials (Zahorí Books, 2018), que va rebre el Premi Crítica Serra d’Or 2019. La seva última publicació, Paisatges perduts de la Terra (Zahorí Books, 2020), ha rebut la menció especial en la categoria de no-ficció dels premis internacionals de la Fira del Llibre Infantil de Bolonya.

Aina Bestard ens parlarà del seu procés creatiu i ens mostrarà algunes de les seves il·lustracions originals.

Alfredo Soderguit

 Alfredo Soderguit (Rocha, Uruguai, 1973). Va estudiar Belles Arts a la Universitat de la República i Direcció d’Art a l’Escola de Cinema d’Uruguai. Va dirigir el llargmetratge d’animació Anina, el qual ha estat doblat al rus, francès i portuguès i compta amb més d’una vintena de premis arreu del món.

Com a il·lustrador ha participat en més de 50 llibres, el seu treball ha estat seleccionat a la Biennal de Bratislava i la Mostra d’Il·lustradors de la Fira de Bologna. El 2016 va guanyar el Primer Premi d’Il·lustració de Literatura Infantil i Juvenil d’Uruguai i el 2019 va rebre el Premi d’Il·lustració de Literatura Infantil i Juvenil d’Uruguai a la categoria d’Imatge Unitària.

La imatge: itineraris de laberint

L’autor-il·lustrador uruguaià Alfredo Soderguit ens mostrarà el recorregut en els seus processos d’elaboració d’àlbums: Soc un animal (Libros del Zorro Rojo, 2018) i Els capibares (Ekaré, 2020), vasos comunicants amb la creació cinematogràfica i la seva genealogia de referències, com un laberint del qual no es pretén sortir, sinó recórrer-ho en totes les direccions possibles.

Tàssies

Tàssies (1963) és llicenciat en periodisme (UAB, 1986) i va cursar un Màster d’Edició (UB, 1991). Ha publicat els seus dibuixos a revistes com El Món (1983), Cavall FortTretzeventsEconomics (1992-1996) o El País Semanal (1998-1999) i a diaris com La VanguardiaDiari de BarcelonaAvuiEl País o El Periódico de Catalunya (2001-2020).

Des del 1987 ha publicat gairebé quaranta llibres il·lustrats. Són exemple d’aquestes obres de l’autor: El nen perdut (Cruïlla, Barcelona, 2008), títol reconegut amb el Premi Internacional d’Il·lustració SM  2008 i amb el Gran Premi de la Biennal d’Il·lustracions Bratislava l’any 2009. És tracta d’una obra sobre el poder positiu de l’alegria i l’esperança dels infants, fins i tot en situacions molt greus com la guerra.

Noms robats (Cruïlla, 2010), un reportatge contra l’assetjament escolar. Va ser publicat també a Rússia, Grècia, Corea del Sud, Japó, Mèxic i Taiwan. L’edició alemanya ha estat confiada a Bracklo Edition, el 2022.

Αν[An…] (Si…) (Agathi Dimitrouka, Kaleidoscope, Atenes, 2017) és un poderós poema sobre la llibertat. Va rebre el Premi Anagnosis de la Crítica al Millor Àlbum (Atenes, Grècia, 2019) i va ser inclòs a la llista alemanya White Ravens. També ha rebut el Premi estatal per a llibres infantils il·lustrats el Ministeri de Cultura de Grècia (2020).

Tàssies ha estat convidat a participar en diferents ponències, cursos i tallers internacionals. A partir de l’any 2010 ha intervingut en actes a Atenes i Tessalònica (Grècia); Moscou i Krasnoyarsk (Rússia); Zagreb (Croàcia); Milà i Bolonya (Itàlia); Pilzen (República Txeca); Bratislava (República Eslovaca); Bogotà i La Guajira (Colòmbia); o Jakarta (Indonèsia), entre d’altres.