Educació emocional

A la Biblioteca Zona Nord s'ofereix com a part destacada de la col·lecció el centre d'interès en educació emocional per a infants.

Les emocions formen part de la naturalesa humana i per això és necessari que tinguin un espai per al seu coneixement, aprenentatge i desenvolupament.

L'emoció és un estat mental intens que sorgeix al sistema nerviós de manera espontània i provoca una resposta psicològica positiva i negativa. És un impuls involuntari originat com a resposta als estímuls de l'ambient que indueix a sentiments i desencadena conductes de reacció automàtica.
Psicològicament, les emocions alteren l'atenció, fan pujar de rang certes conductes guia de respostes de l'individu i activen xarxes associatives rellevants en la memòria.

Fisiològicament, les emocions organitzen ràpidament les respostes de diferents sistemes biològics, com ara les expressions facials , els músculs, la veu , l'activitat del sistema nerviós autònom i la del sistema endocrí, a fi d'establir un mitjà intern òptim per al comportament més efectiu.

Conductualment, les emocions serveixen per establir la nostra posició respecte al nostre entorn, ens impulsen cap a certes persones, objectes, accions i idees i ens allunyen d'altres.

El fons documental integra documents per als educadors i les famílies amb tres seccions diferenciades:

  • Intel·ligència emocional. Recull la bibliografia relacionada amb la intel·ligència emocional: què és la intel·ligència emocional i com es pot desenvolupar en els nens.

  • Habilitats socials. Hi trobareu documents sobre les diverses habilitats socials: actitud positiva, responsabilitat, resiliència, empatia, assertivitat, etcètera.

  • Educació en valors. Bibliografia relacionada amb l'educació i la transmissió de valors als nens que ajuden al desenvolupament d'una personalitat madura

 

A  més a més de la bibliografia per a adults podreu trobar bibliografia per a treballar a través dels contes les emocions amb els infants. Els trobareu classificats en dues seccions:

Emocions: Trobareu tots aquells contes que parlen de emocions: alegria, tristesa, por, ràbia...

Valors: Trobareu tots aquells contes que parlen de diferents valors como poden ser l’amistat, la solidaritat, etc...