Taula rodona "Veus del Districte Cinquè"

Amb motiu de la situació sanitària provocada pel Covid-19 les activitats són sense públic i retransmeses per streaming

Com eren els baixos fons de Barcelona durant la primera meitat del segle XX? Abans i tot que esclatés el boom de la novel·la negra barcelonina a finals dels anys setanta i primers vuitanta, diverses generacions de periodistes i cronistes van retratar la vida i els personatges que pul·lulaven en aquesta zona de Ciutat Vella des dels anys de la dictadura de Primo de Rivera fins als anys de postguerra, és a dir, entre els anys vint i els anys quaranta del segle passat. Aquests autors van dibuixar amb paraules la cartografia humana d´aquell Districte Cinquè poblat per prostitutes, estafadors, lladres, mariners, estibadors, transformistes, anarquistes, confidents, pinxos i conspiradors.

Tres periodistes que coneixen bé aquells temps i aquell àmbit geogràfic ens en parlen en una taula rodona dedicada al que, avui, qualificaríem com a periodisme gonzo dels anys vint, trenta i quaranta, un relat en primera persona en el qual el mateix autor està implicat.

Hi participen:- Xavier Theros és l´autor de "Barcelona a cau d´orella" (2013) o "Barcelona: secretos a la vista" (2015). Va guanyar el premi Josep Pla 2017 amb la novel·la "La fada negra" i reviu la història del Raval a "La sisena flota a Barcelona" (2010) o a "Vida i miracles de la plaça Reial" (2019). - Alberto Valle és el periodista i escriptor que va firmar "Soy la venganza de un hombre muerto", però també (com a Pascual Ulpiano) les novel·les de la sèrie "Palop", que transcorren en els baixos fons d´una ciutat marginal.- Paco Villar s´ha endinsat en la història de Barcelona amb llibres com "Historia y leyenda del Barrio Chino" (1996), "La ciutat dels cafès" (2009), "La Criolla, la Puerta Dorada del Barrio Chino" (2017) o la recent "Cuando la riqueza se codeaba con el hambre" (2020).

Ho modera: Lilian Neuman és una escriptora d´origen argentí que viu a Barcelona des de fa gairebé vint anys. Col·labora amb mitjans de comunicació com La Vanguardia, ha treballat en el sector editorial barceloní i dirigeix el blog "Recorridos literarios".

Amb la col·laboració de la Biblioteca Jaume Fuster.

Horaris

Biblioteca Jaume Fuster

Adreça:
Pl Lesseps, 20*22
Districte:
Gràcia
Barri:
Vallcarca i els Penitents
Població:
Barcelona