Biblioteca Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles

Biblioteca Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles

Fons Eloi Gimeno

..
11/10/2024 - 14:56 h

En el cinquè aniversari de la seva mort, l’any 2024, Biblioteques de Barcelona i Amigos de Eloi Gimeno van signar l’acord de la donació de la seva biblioteca personal a la biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles amb l’objectiu de crear el fons Eloi Gimeno.

Aquest fons està format pels llibres que són obra del mateix autor, ja sigui com a dissenyador, autor, coautor o editor; uns altres són part de la seva biblioteca personal, i un tercer grup reuneix tots els llibres seleccionats com a millors fotollibres de les dues primeres edicions del Premi Eloi Gimeno al millor fotollibre de l’any.

Eloi Gimeno (Barcelona, 1982-2019) és una figura fonamental per entendre la història del fotollibre al nostre país. Fotògraf, dissenyador i comunicador, es va graduar en disseny gràfic l’any 2006 a l’Escola Elisava. Va cursar també un any a la TaiK, la Universitat d’Art i Disseny de Hèlsinki, i un màster en fotografia documental a l’escola Blank Paper de Madrid.

El 2010 va publicar el fotollibre Hellsinki, autoeditat i premiat amb dos Laus i votat per Photo-eye com un dels millors llibres d’aquell any. Aquest llibre, amb un disseny extremadament senzill i elegant, destaca per la posada en pàgina i la seqüenciació efectiva. En els últims anys va treballar colze a colze amb la nova onada de fotògrafs espanyols, editant i dissenyant llibres, exposicions i material de comunicació. Les col·laboracions van anar més enllà del disseny gràfic: es va implicar en la concepció global dels projectes i en la manera com es materialitzaven en el format llibre. Paral•lelament va continuar desenvolupant la seva tasca com a docent i impartia classes i tallers a diferents escoles.

Eloi Gimeno va transformar el panorama del fotollibre a Espanya amb un plantejament radical, assumint tota mena de riscos estètics que depassen (desborden) els formats tradicionals. El dissenyador es va implicar en la concepció global dels projectes i va esdevenir un referent tant per a dissenyadors com per a fotògrafs.