Biblioteca Francesca Bonnemaison
Biblioteca Francesca Bonnemaison
Celebració del centenari del naixement d'Ana María Matute a Biblioteques de Barcelona
Enguany celebrem el centenari del naixement de l'escriptora Ana María Matute (1925-2014) amb una exposició i una programació especial d'activitats.

Amb motiu del centenari del naixement d’Ana María Matute (Barcelona, 1925-2014), Biblioteques de Barcelona presenta una programació especial per commemorar aquesta efemèride a la ciutat.
La programació d’activitats tindrà com a eix central l’exposició Ana María Matute: quien no inventa no vive, organitzada per l’Instituto Cervantes i el Ministeri Cultura. DG Llibre, Còmic i Lectura, compta amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona i l’Agencia Balcells. La mostra recorre totes les etapes de la seva vida a partir d’objectes, llibres, cartes, fotos i dibuixos de l’autora, acompanyats per la seva veu, que convida a escoltar-la en cada parada, i d’aquesta manera ret homenatge a les seves històries, a la seva invenció i creació; totes elles configuren un univers propi i singular. Ana María Matute: quien no inventa no vive es podrà visitar del 25 de juny de 2025 fins a l’11 de gener de 2026 a la Biblioteca Jaume Fuster.
La inauguració serà el mateix 25 de juny, a les 18.30 h, i hi intervindran: Im. Sr. Xavier Marcé Carol, Regidor de Cultura i Indústries Creatives, Ajuntament de Barcelona; Im. Sr. Pau Gonzàlez Val, diputat delegat de l’Àrea de Cultura, Diputació de Barcelona; Luis García Montero, director Instituto Cervantes; María José Gálvez, DG Llibre, Còmic i Lectura, Ministeri de Cultura, i Mari Paz Ortuño Ortín, comissària de l’exposició.
L’exposició,
En els pròxims mesos es programaran visites guiades a la mostra, i també diverses activitats paral·leles. Les més destacades són les xerrades dedicades a l’escriptora, un itinerari literari, dos clubs de lectura i activitats infantils i familiars.
La primera activitat, el 27 de juny, és la Ruta sobre l’obra Luciérnagas. A Luciérnagas, publicada l’any 1949, Matute narra la tragèdia de la Guerra Civil espanyola. De la mà dels infants protagonistes del llibre, ens endinsen en l’infern d’una ciutat que mira de sobreviure entre bombes i misèria. Aquesta ruta repassa alguns dels seus escenaris principals i n’explica el context. Més informació i inscripcions.
Els dos clubs de lectura es realitzaran a la Biblioteca Francesca Bonnemaison i a la Biblioteca Vilapicina – La Torre Llobeta – Carmen Laforet . El primer, conduït per Gemma Solsona, està dedicat a la seva trilogia medieval: Aranmanoth, La torre vigía i Olvidado rey Gudú. El segon club té programada la lectura de Primera memoria de l’escriptora de Barcelona i les de dues autores coetànies de Matute, Carmen Martín Gaite i Josefina Aldecoa; aquest club està conduït per María Paz Ortuño Ortín, comissària de l’exposició Ana María Matute: quien no inventa no vive. Ambdós clubs se celebraran passat l’estiu.
El programa també inclou activitats infantils, com la sessió de narració oral sobre En el bosque, el relat extret del discurs que Matute va pronunciar en l‘acte d’ingrés a la Real Academia de la Lengua Española l’any 1998. L’activitat, que es realitza el 3 de juliol, és a càrrec de Mon Mas.
La programació es completarà, al llarg del quart trimestre, amb un diàleg al voltant de la vida i de l’obra de l’autora a càrrec de l’escriptora i crítica literària Anna Caballé i d’altres especialistes en l’autora.
Ana María Matute va néixer a Barcelona l’any 1925 i és considerada com una de les veus més personals de la literatura espanyola de postguerra. Reconeguda i guardonada en l’àmbit nacional i internacional, la seva carrera va estar marcada per una misteriosa necessitat d’inventar històries. A cinc anys va escriure els seus primers contes i als disset ja havia escrit la seva primera novel·la, ‘Pequeño teatro‘, que anys després va guanyar el Premio Planeta, l’inici d’una trajectòria precoç, ràpida i plena d’èxits. Matute també va rebre el Premio Nadal (1959), el Premi Ciutat de Barcelona (1995), el Premio Nacional de las Letras Españolas (2007) i el Premio Cervantes (2010), entre altres.